Ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων

Την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσαν ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής και η διοίκηση του ΕΚΑΒ για τον διαγωνισμό που αφορά την προμήθεια 180 ασθενοφόρων από το ΕΚΑΒ.

Ο υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή για τα εξαιρετικά στενά χρονικά
περιθώρια που υπάρχουν, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να εκταμιευθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ. Όπως τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, πρόκειται για έναν διαγωνισμό που «ταλαιπώρησε το ελληνικό Δημόσιο για επτά χρόνια. Που είχε ακυρωθεί και ξαναπροκηρύχθηκε για να φθάσουμε έως εδώ, εν μέσω μίας σφοδρότατης αντιδικίας των εταιρειών».

Στις επισημάνσεις κάποιων βουλευτών, οι οποίοι ανέφεραν ότι πρέπει να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τα ασθενοφόρα αλλά την ευθύνη για την τήρηση της νομιμότητας θα πρέπει να την έχει η κυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι η κυβέρνηση φέρνει το θέμα στη Βουλή, όχι γιατί φοβάται την πολιτική ευθύνη, αλλά για να ενημερωθεί η Επιτροπή. Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα. «Δεν θα παραλάβουμε, και είναι εντολή μου αυτή, εφόσον αποφασιστεί να προχωρήσει το ΕΚΑΒ στη διαδικασία αυτή, κανένα αυτοκίνητο χωρίς πρακτικό παραλαβής του κάθε αυτοκινήτου με βάση τις προδιαγραφές που είχαν οριστεί. Έτσι, θα διασφαλίσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν όλα αυτά τα αυτοκίνητα» είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Οι οδηγίες που θα δώσουμε στο ΕΚΑΒ, εφόσον προχωρήσει η διαδικασία, θα είναι αυστηρότατες, να τηρηθεί ο νόμος».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα ασθενοφόρα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, υποστήριξε ότι «το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας έχει 620 ασθενοφόρα και 200 κινητές μονάδες, εκ των οποίων οι 100 είναι δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Από αυτά τα ασθενοφόρα, ένας μεγάλος αριθμός βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω βαρειών βλαβών, οι οποίες δεν μπορούν να επισκευαστούν, άμεσα τουλάχιστον, γιατί λόγω παλαιότητας των ασθενοφόρων οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν έχουν ανταλλακτικά να δώσουν». Επίσης, ο κ. Παπαευσταθίου υπογράμμισε ότι το ΕΚΑΒ έχει ασθενοφόρα από το 1984, ενώ τα πιο «σύγχρονα» είναι δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών από το 2009. Όπως ανέφερε, η πλειοψηφία, η ραχοκοκκαλιά του στόλου των ασθενοφόρων έχουν αγοραστεί το 2003 για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας. «Όταν ένα ασθενοφόρο γράφει 70.000 χιλιόμετρα τον χρόνο και τα ασθενοφόρα είναι 20ετίας, φαντάζεστε σε τι κατάσταση βρίσκονται. Το μέσο ετήσιο έξοδο συντήρησης του στόλου, για να είναι αξιόμαχος, ανέρχεται την τελευταία πενταετία σε έναν μέσο όρο περίπου στα 2 εκατ. ευρώ, από 1.800.000 ευρώ μέχρι 2.300.000 ευρώ, που είναι ανταλλακτικά και εργασίες επισκευής για να μπορεί ο στόλος να είναι αξιόμαχος» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, τονίζοντας ότι παρόλα αυτά, υπάρχει ένας αριθμός ασθενοφόρων, ο οποίος δεν δύναται να επισκευαστεί, γιατί οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρείες, πλέον, δεν διαθέτουν τα ανταλλακτικά.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη, σημείωσε πως είναι σε «θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας για την προμήθεια ασθενοφόρων, μέσω των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ».

Από τη ΝΔ, ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος είπε ότι «επ΄ ουδενί λόγο, η ΝΔ δεν θα συναινέσει να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Τα ασθενοφόρα είναι εκ των ουκ άνευ για να σωθούν ζωές. Άρα, συμφωνεί να τελειώσει η ιστορία που ξεκίνησε από το 2007». «Ναι στα ασθενοφόρα, ναι στον διαγωνισμό, η νομιμότητα, όμως, κύριε υπουργέ, θα είναι δικό σας θέμα» συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στον κ. Κουρουμπλή.

«Συμφωνούμε στο να προμηθευτεί το ΕΚΑΒ καινούργια ασθενοφόρα» ανέφερε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος, ο οποίος κάλεσε τη διοίκηση του ΕΚΑΒ να ξαναδεί το καταστατικό του Οργανισμού, γιατί είναι πολύ παλιό και δεν υπάρχει καθηκοντολόγιο.

Από το Ποτάμι, η κ. Αικατερίνη Μάρκου τόνισε ότι η Διαρκής Επιτροπή της Βουλής δεν μπορεί να έχει λόγο επί μιας διαδικασίας αυστηρά διοικητικής. «Ο διαγωνισμός διεξάγεται από τα αρμόδια διοικητικά όργανα. Οι αποφάσεις των τελευταίων ελέγχονται από τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια. Υπό ποια έννοια, με ποια νομική βάση και με ποια διαδικασία ζητείται από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής να εκφέρει γνώμη ή να δώσει συναίνεση;» διερωτήθη.

«Εμείς δεν θα μπούμε στην ουσία, ποιος και τι έκανε από τις εταιρείες με τους διαγωνισμούς κ.λπ. Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες στη μέχρι τώρα διαδικασία να πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης, ξεκάθαρα πράγματα. Είστε, όμως, κυβέρνηση και οφείλετε να δώσετε λύση και όχι να έρχεστε τώρα, αξιοποιούμενοι την πίεση των χρημάτων του ΕΣΠΑ, με τη "θηλιά στον λαιμό" στην Επιτροπή, να πάρετε, ενδεχόμενα, το τονίζω, ενδεχόμενα, συναίνεση. Εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε. Φέρτε το θέμα με συγκεκριμένη διαδικασία, να τοποθετηθούμε με συγκεκριμένη εισήγηση» υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

«Νομίζω, ότι θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει γίνει αυτή η διαδικασία της αγοράς των ασθενοφόρων. Δεν θέλω να κάνω τώρα κριτική, το ξέρω το θέμα, είμαι από αυτούς που φώναζαν, ούρλιαζα στην κυριολεξία χρόνια, όχι τώρα, χρόνια πολλά, ότι τα ασθενοφόρα αυτά έχουν τελειώσει, έχουν σαπίσει. Το γεγονός ότι ο υπουργός το φέρνει εδώ για ενημέρωση, δείχνει ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα» σχολίασε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Τώρα, κ. υπουργέ, θα πρέπει να πάρετε τις μεγάλες αποφάσεις και οι μεγάλες αποφάσεις είναι οι εξής: Γιατί τα ασθενοφόρα των ίδιων εταιρειών τα πήραμε φθηνότερα στη βόρεια Ελλάδα κατά 10.000 και 20.000; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να κάνετε και όχι αυτά που φέρατε σήμερα εδώ. Γιατί τα ασθενοφόρα των ίδιων εταιρειών που παρελήφθησαν από την Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης έχουν μικρότερη τιμή κατά 10.000 και 20.000; Εκεί θα βρείτε την άκρη» υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα