«Εγχειρίδιο του Συμπαραστάτη»

«Το εγχειρίδιο του Συμπαραστάτη» δημοσιοποιεί σήμερα ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του δήμου Αθηναίων κ. Β. Σωτηρόπουλος με την ευκαιρία της επετείου των δυο χρόνων λειτουργίας του θεσμού.

Στις 145 σελίδες του εγχειριδίου, που αποτελεί συμπίλημα της εμπειρίας των υπηρετούντων Συμπαραστατών της χώρας, περιλαμβάνονται κοινές αρχές, επίσημα κείμενα, υποδείγματα και διοικητικές πρακτικές που έχουν αναπτύξει οι Συμπαραστάτες μετά το 2011 οπότε τέθηκε σε εφαρμογή ο θεσμός. Καταγράφονται οι καλές πρακτικές, ώστε να αποθησαυριστεί η εμπειρία που αποκτήθηκε αυτά

τα χρόνια.

Υπάρχουν, αναφέρει ο κ. Σωτηρόπουλος στην εισαγωγή του, ορισμένες βασικές αρχές για την λειτουργία του θεσμού, όπως ανεξαρτησία, ίση μεταχείριση, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, εχεμύθεια, ταχεία εξυπηρέτηση και επαρκής γνώση του κανονιστικού πλαισίου και των προβλημάτων. Για να μην μείνουν στην θεωρία αυτές οι αρχές πρέπει να ακολουθούνται προδιαγεγραμμένες διαδικασίες, εκ των προτέρων ορατές για τους πολίτες, ώστε αφενός ο Συμπαραστάτης να ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες χωρίς να πελαγοδρομεί κι αφετέρου να εμπεδώνεται στους πολίτες η πεποίθηση ότι κάθε υπόθεση θα τύχει της αντίστοιχης φροντίδας κι επιμέλειας.

Και καταλήγει, αναφερόμενος στη χρηστική χρησιμότητα του τομιδίου, ότι «έχοντας πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες που υπάρχουν από την μέχρι σήμερα λειτουργία του θεσμού, τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την αποστολή αυτή θα γνωρίζουν ότι δεν θα ξεκινήσουν από μηδενική αφετηρία, καθώς θα μπορούν να αξιοποιήσουν το υλικό που έχει συγκεντρωθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα