ΕΕ: Ζητά αξιόπιστα μέτρα από την Γαλλία

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από τη Γαλλία να παρουσιάσει «αξιόπιστα μέτρα» προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες της το 2015, μετά την ανακοίνωση του Παρισιού για μία νέα απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που το Παρίσι πρέπει να στείλει στην Επιτροπή έως τα μέσα Οκτωβρίου, «θα πρέπει ξεκάθαρα να καθορίζει αξιόπιστα μέτρα προκειμένου να εφαρμόσει το φιλόδοξο σχέδιο της μείωσης των

δαπανών για το 2015 και κατόπιν» ανέφερε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για οικονομικά θέματα.

Η Κομισιόν πρόκειται πλέον να αποφαίνεται κάθε χρόνο για τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Θα το κάνει αυτό τον προσεχή Νοέμβριο, μόλις η νέα Επιτροπή αναλάβει καθήκοντα, με τον Γάλλο Πιερ Μοσκοβισί στην θέση του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα σημαντικά στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού με τις γαλλικές αρχές, προτού ο προϋπολογισμός εγκριθεί» υπογράμμισε ο Ο' Κόνορ.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταθέσει εκ νέου, για το 2017 αντί για το 2015, την επίτευξη του στόχου της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, κάνοντας λόγο για μία «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» στην Ευρώπη. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί στο 4,4% φέτος, προτού μειωθεί ελαφρά στο 4,3% το 2015.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δε συνιστά συμμόρφωση με τις συστάσεις της Επιτροπής προς τη Γαλλία» υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο ίδιος, όμως, υπενθύμισε ότι το σύμφωνο σταθερότητας «προβλέπει τη χορήγηση πρόσθετου χρόνου υπό ορισμένες προϋποθέσεις» βασιζόμενο στην εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων.

«Η Επιτροπή θα, όπως το συνηθίζει, χρησιμοποιήσει όλες τις ευελιξίες που προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας (όμως) είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε ότι οι σχετικοί κανόνες πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστοί» υπογράμμισε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα