Διπλό μέτωπο για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Η αναβολή της επίσκεψης Μοσκοβισί στην Αθήνα -για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους- δεν αποτελεί ευνοϊκή συγκυρία για την ελληνική Κυβέρνηση. Μόλις μία μέρα πριν τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ο Γάλλος Επίτροπος αναμενόταν να κινηθεί σε δύο άξονες: την ανάδειξη της προσήλωσης της Κυβέρνησης στο τρέχον πρόγραμμα και την αναγκαιότητα ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων στο δρόμο προς τη συζήτηση για το δημόσιο χρέος της χώρας. Και τις δύο παραμέτρους, ατύπως πλην σαφώς, θα κληθεί να τις συζητήσει ο πρωθυπουργός την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να πείσει τους εταίρους για το «βιώσιμο» των ελληνικών θέσεων στο βασικό θέμα της Συνόδου, την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Το βέβαιο είναι ότι οι εταίροι μας, με δεδομένη την κρίση στο μεταναστευτικό, δε θα ήθελαν να ανοίξουν εκ νέου ζήτημα εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Ειδικά, μάλιστα, σε χώρες του βορρά, όπου οι αντιπολιτεύσεις εντός και εκτός κυβερνητικών συνασπισμών συντηρούν τη σκληρή πολιτική τους θέση στα θέματα που εμπλέκεται η Ελλάδα. Κι αυτό πρέπει να το σταθμίσει η ελληνική πλευρά, κυρίως σε ό,τι αφορά πρωτοβουλίες της περί αμφίβολων δημοσιονομικών ισοδυνάμων.

Προφανώς και η Ελλάδα διατηρεί τις εσωτερικές πολιτικές ιδαιτερότητές της. Οποτεδήποτε ωστόσο ρίσκαρε και τις τοποθέτησε πάνω από τους στρατηγικούς της στόχους, αυτό αποδείχθηκε καταστροφικό. Και για την Κυβέρνηση και για την κοινωνία.

Η δομημένη και εποικοδομητική «εσωτερική και εξωτερική» αντιπολίτευση προφανώς και παραμένει το ευκταίο και ζητούμενο. Ο αυτοσκοπός της αντιπολίτευσης, αλλά και τα ενδοκομματικά ρουσφέτια με φόντο το μνημόνιο καλό θα ήταν όμως να μπούνε για τους επόμενους μήνες στον πάγο.
Keywords
Τυχαία Θέματα