Το προσφυγικό επί τάπητος στις Βρυξέλλες

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με την Τουρκία να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, ως η χώρα που φιλοξενεί στο έδαφός της περί τα 2 εκατομμύρια ανθρώπους που διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία. Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες εντείνεται η πίεση του Βερολίνου προς την Αθήνα για κοινές περιπολίες Ελλάδας

– Τουρκίας στο Αιγαίο, κάτι που η ελληνική πλευρά έχει σε έντονους τόνους απορρίψει. Υπέρμαχος της άποψης αυτής εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε πως αυτό δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Oι Ευρωπαίοι εξετάζουν τη χορήγηση περισσότερης οικονομικής και διαδικαστικής βοήθειας προς την Τουρκία και επιδιώκουν να αποσπάσουν την άδεια της Αγκυρας για συμμετοχή στην περιφρούρηση της τουρκικής ακτογραμμής. Εξετάζουν επίσης τρόπους για να αντιμετωπίσουν τους διακινητές και να οργανώσουν τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει διαδικασία χορήγησης ασύλου και να ανοίξει νέα κέντρα υποδοχής με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Από την πλευρά της η Αγκυρα αναμένεται να πιέσει τις Βρυξέλλες για την χαλάρωση των διατυπώσεων στην κυκλοφορία των πολιτών της στις ευρωπαϊκές χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς την Τουρκία θα συνδεθούν με την πρόοδο των μέτρων που θα λάβει η τουρκική πλευρά για την άμβλυνση της πίεσης προς την Ευρώπη.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε στην κα Μέρκελ, η καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών να γίνεται στην Τουρκία προκειμένου να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι χρειάζεται σε ό,τι αφορά το Αιγαίο μια συντεταγμένη κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας". Απέφυγε ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά σε κοινές ελληνοτουρκικές ναυτικές περιπολίες.
"Θα ήταν πολύ χρήσιμο" αν υπήρχε υπό ευρωπαϊκή αιγίδα ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Την Άγκυρα επισκέπτονται για συνομιλίες σχετικά με την προσφυγική κρίση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και οι επίτροποι Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η επίσκεψη είχε προγραμματισθεί αρχικά για την Κυριακή αλλά επαναπρογραμματίσθηκε λόγω της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκελα Μέρκελ έχει προγραμματίσει να επισκεφτεί την Άγκυρα την Κυριακή, όπου θα έχει επαφές με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα