Ανοίγει το οδόφραγμα Δερύνειας

Η συμφωνία επιτεύχθηκε στη χθεσινή συνάντηση της τεχνικής επιτροπής
Η διάνοιξη τοποθετείται εντός των επόμενων μηνών, δεδομένου ότι η μορφολογία του εδάφους είναι «εύκολη»

Συμφωνία για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας επήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης της Τεχνικής Επιτροπής για το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, η συμφωνία που επιτεύχθηκε αφορά άνοιγμα του οδοφράγματος στη βάση της πρότασης

της ελληνοκυπριακής πλευράς για χρήση του υφιστάμενου δρόμου, δηλαδή του παλιού δρόμου των Βαρωσίων. Στο πλαίσιο αυτό, το φυλάκιο του τουρκικού στρατού που βρίσκεται στην περιοχή θα μετακινηθεί.

Επιβεβαιώνει ο Ζακχαίος
Ο επικεφαλής της ε/κ πλευράς στην Τεχνική Επιτροπή, Σώτος Ζακχαίος, ερωτηθείς σχετικά, επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες, σημειώνοντας ότι οι εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής πλευράς στην Επιτροπή «δήλωσαν ότι έλαβαν ήδη τις πολιτικές οδηγίες για να αποδεχτούν το σχετικό αίτημα της ε/κ πλευράς».

Συμφώνως των πληροφοριών, μετά τη συμφωνία που επήλθε, θα γίνουν τεχνικές εργασίες αποκατάστασης και διαπλάτυνσης του δρόμου, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν τις δύο πλευρές πως, με βάση μια προκαταρκτική έρευνα που έκαναν, δεν υπάρχουν ενεργά ναρκοπέδια στην περιοχή, ωστόσο θα συνεχίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα τις έρευνές τους, προκειμένου να υπάρξει σχετική επιβεβαίωση.

Η διάνοιξη του οδοφράγματος τοποθετείται εντός των επόμενων μηνών, δεδομένου ότι η μορφολογία του εδάφους «είναι εύκολη». Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν χρειάζεται επικύρωση της συμφωνίας σε επίπεδο ηγετών, αφού ήδη δόθηκαν πολιτικές οδηγίες από τουρκοκυπριακής πλευράς.

Αλλαγή στάσης
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το θέμα στην Τεχνική Επιτροπή, η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε υποβάλει δύο εναλλακτικές προτάσεις και δεν συναινούσε στη διάνοιξη του οδοφράγματος μέσω του παλιού δρόμου, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιμένει πως η πιο ορθολογιστική και ρεαλιστική λύση είναι ο παλιός δρόμος. Ωστόσο, χθες, οι εκπρόσωποι της τ/κ πλευράς μετέφεραν την πολιτική απόφασή της να αποδεκτεί την πρόταση της ε/κ πλευράς.

Υπενθυμίζεται ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας περιλαμβανόταν μεταξύ των αποφάσεων που έλαβαν στις 28 Μαΐου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συζητήσεων για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Στήριξη Κομισιόν για κεκτημένο
Εν τω μεταξύ, με στόχο την προετοιμασία της εργασίας της δικοινοτικής ad hoc επιτροπής για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που θα εξετάσει τον βαθμό προετοιμασίας της τ/κ κοινότητας αναφορικά με όλες τις πτυχές του κεκτημένου της ΕΕ, ο Pieter Van Nuffel, Νομικός Σύμβουλος στη Νομική Υπηρεσία και Προσωπικός Απεσταλμένος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο γραφείο καλών υπηρεσιών των ΗΕ στην Κύπρο, είχε τη Δευτέρα συνάντηση με εκπροσώπους διαφορετικών Γενικών Διευθύνσεων της Κομισιόν.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Κομισιόν αναμένουν ότι η ad hoc επιτροπή θα μπορεί να αρχίσει τις εργασίες της προς τα τέλη Οκτωβρίου και τότε θα έχει τακτικές συναντήσεις, ώστε να «θεσμοθετήσει» τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προετοιμασία για την ενοποίηση της Κύπρου και την εφαρμογή του κεκτημένου της ΕΕ μετά τη διευθέτηση.

Όπως οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ, για τον σκοπό αυτό, η επιτροπή, μόλις αρχίσει τις συνεδριάσεις, θα καλέσει εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσουν (ο καθένας) το σχετικό κεκτημένο. Θα είναι εμπειρογνώμονες από όλους τους τομείς πολιτικής της ΕΕ που μπορούν να εξηγήσουν το κεκτημένο και να προχωρήσουν σε περαιτέρω συζήτηση με τους Τ/κ σχετικά με το τι συγκεκριμένα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένο για να εφαρμοστεί το κεκτημένο στον σχετικό τομέα. Η συνάντηση αυτή «είχε στόχο να προετοιμάσει την έναρξη αυτής της διαδικασίας».

Προετοιμασμένη η Κυβέρνηση
Η Κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το ευρώ, ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η ad hoc επιτροπή θα εξετάσει την εισαγωγή του ευρώ μετά την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Επικρίνουν τα κόμματα
Τις νέες δηλώσεις, ωστόσο, του Μ. Ακιντζί επέκριναν τα πολιτικά κόμματα, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι θέσεις που διατυπώνει ο Τ/κ ηγέτης επιβεβαιώνουν τις διαχρονικές αδιάλλακτες θέσεις της τουρκικής πλευράς.

Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης, επισήμανε ότι ο κ. Ακιντζί, με τις δηλώσεις του, επιβεβαιώνει ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει μετακινηθεί από τις πάγιες αδιάλλακτες θέσεις της, αλλά και προκαλεί εύλογα ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ποια πρόοδος έχει επιτευχθεί στην πτυχή της διακυβέρνησης και στο μείζον ζήτημα της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν ο κ. Ακιντζί υποστηρίζει ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει στις δύο συνιστώσες πολιτείες;» διερωτήθηκε ο κ. Αντωνιάδης, προσθέτοντας πως «εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διέθετε την πολιτική βούληση να εργαστεί συλλογικά με τις πολιτικές δυνάμεις και ενημέρωνε τα κόμματα, δεν θα βρισκόμασταν σχεδόν καθημερινά προ εκπλήξεων, μη γνωρίζοντας τι θα μας φέρει η επόμενη μέρα».

Συγκαλυμμένη νομιμοποίηση της διχοτόμησης
Θα πρέπει να διαχωριστεί το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στα χωριά και στις πόλεις από τις οποίες εκδιώχθηκαν διά της βίας, από το δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης και ιδιοκτησίας όλων των υπόλοιπων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση, τόνισε, θα είναι συγκεκαλυμμένη νομιμοποίηση της διχοτόμησης, αφού θα οδηγήσει τις δύο κοινότητες να ζουν εσαεί χωριστά σαν γείτονες.

Οικολόγοι: Καταδικάζουν παράνομη επίσκεψη
Εν τω μεταξύ, σε δήλωσή του ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, καταδίκασε την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν και Νταβούτογλου στα κατεχόμενα το ερχόμενο Σάββατο, «για το νερό της κατοχής και της υποδούλωσης».

«Το Κίνημα Οικολόγων καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη του κ. Ερντογάν και του κ. Νταβούτογλου στα κατεχόμενα για τα εγκαίνια του αγωγού νερού από την Τουρκία. Η επίσκεψη αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα, αφού οι δύο Τούρκοι ηγέτες με την παρουσία τους παγιώνουν τα τετελεσμένα στην υπό κατοχή Κύπρο», επισήμανε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας πως «οι Τούρκοι παγιώνουν τους στόχους τους και εδραιώνουν την παρουσία τους στην Κύπρο με αυτό το μεγαλεπήβολο έργο.

Ο έλεγχος της ζωτικής σημασίας αγαθού του νερού από την Τουρκία δίνει πολύ λίγες ελπίδες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», σημείωσε, για να τονίσει: «Το Κίνημα έχει εκφράσει πολλές φορές και την ανησυχία του για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τέτοιου αλαζονικά φιλόδοξου έργου, αφού δεν έχουν εκπονηθεί μελέτες που θα υποδεικνύουν ότι δεν θα υπάρχουν οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον», κατέληξε ο κ. Περδίκης.

Ο Μπουρτζού για το άνοιγμα του οδοφράγματος
Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζού, σε γραπτή δήλωσή του για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, αναφέρει ότι με πρωτοβουλία από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και κατόπιν των επαφών που είχε για το θέμα, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί για το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας η όδευση του υφιστάμενου δρόμου.

Ανέφερε ότι η αρμόδια Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζει το έργο τής έρευνας για τυχόν νάρκες στον υφιστάμενο δρόμο και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες μετά τις 24 Οκτωβρίου. Αφού διασφαλιστεί ότι ο δρόμος είναι ασφαλής, είπε, θα γίνει διαπλάτυνση και άλλες εργασίες υποδομής.

Keywords
Τυχαία Θέματα