Δηλώνουν αδυναμία πληρωμής

Την αδυναμία τους να πληρώνουν την επιπλέον συμμετοχή στα σκευάσματα πρώτης εκλογής όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τη θετική λίστα φαρμάκων, εξέφρασαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου, τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Σύμφωνα με την Σπυριδούλα Λάγιου, μέλος του Δ.Σ του συλλόγου, πολλοί ασθενείς δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το επιπλέον κόστος συμμετοχής, για τη θεραπεία των συνοδών παθήσεων του Διαβήτη, με αποτέλεσμα την εμφάνιση

επιπλοκών, όπως βαριές αναπηρίες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, κατά 95% έχει αυξηθεί η οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οι οποίοι υποφέρουν από νευροπαθητικό πόνο, ενώ οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού με διαβήτη τύπου 2 χρειάζονται πλέον περισσότερα από 60 ευρώ το μήνα για το σύνολο της θεραπείας τους.

Το αποτέλεσμα είναι ηλικιωμένοι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ να λαμβάνουν πλέον τη θεραπεία τους όχι καθημερινά και σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού, αλλά μέρα παρά μέρα, ενώ οι ασθενείς με νευροπαθητικό πόνο υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την θεραπεία πρώτης εκλογής προκειμένου να επιστρέψουν σε παλαιότερες και πολύ λιγότερο αποτελεσματικές θεραπείες.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Αθηνά Βαδαλούκα επισήμανε πως «δεν μπορούμε να αλλάξουμε την Ιατρική επειδή κάποιος εξέδωσε μία λίστα. Θα αρνηθούμε να υποκύψουμε σε αυτές τις εντολές» και πρόσθεσε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ήδη αναγνωρίσει για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας μας τον πόνο ως νόσο και «έχουμε ήδη θεραπευτικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου».

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Για τριτοκοσμικές καταστάσεις στη θεραπεία των διαβητικών ασθενών, κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ένας στους τρεις διαβητικούς διακόπτει τη θεραπεία, με την αντλία έγχυσης ινσουλίνης λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, ενώ ξεπερνά τις τρεις ώρες η αναμονή για την κατάθεση των δικαιολογητικών στα παραρτήματα του ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα, ξεπερνά τους έξι μήνες η αναμονή για να πάρουν ασθενείς τα χρήματα για τις θεραπείες τους.
Ο ΙΣΑ, ζητεί να ενισχυθούν άμεσα τα παρατήματα του ΕΟΠΥΥ με προσωπικό και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες άμεσης εξόφλησης των οφειλών στους διαβητικούς ασθενείς προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Έλενα Μπρέγιαννη

Keywords
Τυχαία Θέματα