Διευκρινίσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Την Πέμπτη το πρωί καλούνται προς ακρόαση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι πρώην Υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος και στη συνέχεια
ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο νυν Υπουργός, Γιάννης Στουρνάρας, όπως αποφάσισαν τα μέλη της Επιτροπής για την λίστα Λαγκάρντ.

Κατάθεση από τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο έλαβε, υπό άκρα μυστικότητα, το Σαββατοκύριακο ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, στο πλαίσιο για την έρευνα για τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ».

Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Πεπόνη έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η συνάντηση δεν είχε ανακοινωθεί, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, «από σεβασμό στη μυστικότητα της διαδικασίας της προκαταρκτικής εξέτασης».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ μπορεί να διαπιστώσει εάν διαγράφηκαν ονόματα από το «φλασάκι» που περιέχει η «λίστα Λαγκάρντ» με τα 1991 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών που «έβγαλαν» χρήματα στο εξωτερικό και ειδικά σε Ελβετική Τράπεζα, διαβεβαίωσε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή. Το ζήτημα που απασχολεί τους εισαγγελικούς κύκλους, πέρα από το νομικό ζήτημα, είναι ότι πρέπει να ερευνηθεί η γνησιότητα της επίμαχης «λίστας».

Δεν υπάρχει νομικός λόγος για να μην εξετάσει κανείς τη «λίστα Λαγκάρντ», δήλωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο πρώην επικεφαλής ΣΔΟΕ, Σπύρος Κλαδάς . Η χώρα είχε υποχρέωση να αξιολογήσει τα στοιχεία. Η λίστα είναι η αρχή ελέγχου που θα οδηγούσε ενδεχομένως σε ενδελεχή έρευνα. Η έρευνα που θα ετελείτο -και ο φορολογικός έλεγχος που θα γινόταν- θα νομιμοποιούσε την πληροφορία και θα προκαλούσε φορολογικά έσοδα, να έρθουν χρήματα στα ταμεία του κράτους», είπε.  Αρνήθηκε ο Ιωάννης Διώτης να τον ενημερώσει για τη λίστα Λαγκάρντ δήλωσε ο διάδοχος του Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος. Χαρακτήρισε μη πραγματική τη λίστα με τα 32 πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και είδε το φως της δημοσιότητας.
Keywords
Τυχαία Θέματα