Ζητούμενο μια ενιαία συμφωνία

Σε Βρυξέλλες και Ρίγα η διαπραγμάτευση, με την ελληνική πλευρά να στοχεύει σε ενιαία συμφωνία ωστόσο τα τελευταία σενάρια να μιλούν για κατακερματισμό της και τμηματικές δόσεις. Στη Ρίγα της Λετονίας θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 4ης Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής

Εταιρικής Σχέσης. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις κατά μόνας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξουν επαφές και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Το δείπνο εργασίας είναι προγραμματισμένο για απόψε στις 8.

"Στην κυβέρνηση δεν συζητάμε για "παράλληλο" νόμισμα" ξεκαθάρισε από τη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης σε επίκαιρη ερώτηση, με αφορμή την συνάντηση του ιδίου και του πρωθυπουργού με τον πρωην επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank, Τόμας Μάγιερ. "Το θέμα της συζήτησης μας ήταν το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί βέλτιστα η δημόσια περιουσία, μέσω μιας αναπτυξιακής τράπεζας, που αποτελεί μέρος των σχεδιασμών μας", διευκρίνισε.

«Παραμύθια, παραμύθια, παραμύθια» απάντησε, εν τω μεταξύ, χαρακτηριστικά ο κος Βαρουφάκης σε δημοσιογράφους έξω από το υπουργείο Οικονομικών για τα περί καταγραφής των συνομιλιών του Eurogroup.

Ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μισέλ Ρέις, τόνισε πως «οι συνεδριάσεις του Eurogroup είναι εμπιστευτικές. Βασιζόμαστε στο ότι το κάθε πρόσωπο που είναι παρόν θα σεβαστεί την εμπιστευτικότητα», δήλωσε. Πάντως, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, κύκλοι της ΕΕ αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κανόνες που να απαγορεύουν την ηχογράφηση των συναντήσεων, τις οποίες οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να πραγματοποιούν για προσωπική τους χρήση».

Επίθεση, ωστόσο, από μερίδα του γερμανικού τύπου δέχεται σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Αν όντως κατέγραψε τις συνομιλίες, τότε δύσκολο να μπορεί να κρατηθεί στο πόστο του», αναφέρει η «Handelsblatt», καταλήγοντας: "ίσως ήρθε η ώρα του Varoufexit".

Σε περίπτωση αδιεξόδου, έχουμε συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ρευστότητας, ανέφερε στον Αθήνα 9,84 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος. Επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα για τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά πως δεν θα καταβληθεί η δόση του Ιουνίου προς το ΔΝΤ αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Για εκβιαστικά διλήμματα που θέτει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς την Ελλάδα, τη στιγμή που ο ίδιος τρέμει μια ελληνική χρεοκοπία, κάνει λόγο το Iskra, ο ιστότοπος που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα. Όπως υποστηρίζει το άρθρο, η Αθήνα πρέπει να αντισταθεί και να σχεδιάσει εναλλακτικές λύσεις.

"Το Grexit θα είναι μια πολιτική αποτυχία, αλλά θα προκαλέσει κοινωνική και οικονομική καταστροφή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη", τονίζει σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Bruegel.

Keywords
Τυχαία Θέματα