Σε δύο μέτωπα η διαπραγμάτευση

Σε δύο μέτωπα η διαπραγμάτευση σε Βρυξέλλες και Ρίγα, με την ελληνική πλευρά να στοχεύει σε ενιαία συμφωνία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και διευθέτηση του χρέους, και τις τελευταίες διαρροές όμως να μιλούν για κατακερματισμό της και τμηματικές δόσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συναντήσεις που θα έχει το βράδυ με Μέρκελ και Ολάντ, θα

παρουσιάσει την ελληνική πρόταση-πακέτο, στο περιθώριο της Συνόδου της Ρίγα. Μια είδηση ωστόσο που αφορά το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Ρίγα ήρθε να προκαλέσει αίσθηση, καθώς ο κος Τσίπρας μεταβαίνει με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, αντί των κυβερνητικών αεροσκαφών.

Νέα σενάρια επί τάπητος, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. «H ΕΕ εξετάζει την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα έως το Φθινόπωρo», αποκαλύπτει η Süddeutsche Zeitung. Θα περιλαμβάνει εκταμίευση 4 δις ευρώ και σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μερικώς το υπάρχον πρόγραμμα.

Αρνητικές οι πρώτες αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι σαφές ότι το ισχύον Μνημόνιο δεν έχει καταργηθεί”, δήλωσε, πριν από λίγο, στο MEGA, o Αντιπρόεδρος της Βουλής, Aλέξης Μητρόπουλος. “Δεν έχει νόημα η παράταση, εάν δεν επιβάλλουμε το πρόγραμμά μας», τόνισε ο βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Διπλό μήνυμα πως η δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κριθεί από την πολιτική βούληση που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις, έστειλε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας, πως η μπάλα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στο γήπεδο της Ελλάδας.
«Η κατάσταση ρευστότητας στη χώρα είναι περίπλοκη - Είναι πιθανό για την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη γρήγορα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόσφκις, προσθέτοντας: «εργαζόμαστε πάνω στην υπόθεση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα αξιολόγησης».

Πριν απο λίγο, ο Γιάνης Βαρουφάκης τοποθετήθηκε στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις, και μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε «στην κυβέρνηση δεν συζητάμε για "παράλληλο" νόμισμα».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκου, με αφορμή την συνάντηση του ιδίου και του πρωθυπουργού με τον πρωην επικεφαλής οικονομολόγο της Deuche Bank, Τόμας Μάγιερ.
«Το θέμα της συζήτησης μας ήταν το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί βέλτιστα η δημόσια περιουσία, μέσω μια αναπτυξιακής τράπεζας, που αποτελεί μέρος των σχεδιασμών μας», διευκρίνισε ο κ Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι ο συγκεκριμένος Γερμανός τεχνοκράτης που ήταν μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος και υποστήριζε μνημονιακές πολιτικές σήμερα παραδέχεται ότι έσφαλε.


Σε άλλη ερώτηση για τα πρόστιμα που εισπράττονται απο την φοροδιαφυγή από εταιρείες πετρελαιοειδών, ο κ Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι στοχεύουμε στη πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω τριγωνικών συναλλαγών και ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν αυτές που προσπαθούσα να τις εξαιρέσουν δημιουργώντας νομοτεχνικά τεχνάσματα, σε αντίθεση με το νόμο του 2010, με τον οποίο οριζόταν ότι δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες σε φορολογικούς παραδείσους.

Πρώτες αντιδράσεις, εν τω μεταξύ, μετά τις αναφορές Βαρουφάκη στους New York Times που άφησε να εννοηθεί ότι έχει καταγράψει τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα. Ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μισέλ Ρέις, τόνισε πως «οι συνεδριάσεις του Eurogroup είναι εμπιστευτικές. Βασιζόμαστε στο ότι το κάθε πρόσωπο που είναι παρόν θα σεβαστεί την εμπιστευτικότητα». Πάντως, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, κύκλοι της ΕΕ αναφέρουν δεν υπάρχουν κανόνες που να απαγορεύουν ονομαστικά την ηχογράφηση των συναντήσεων, τις οποίες οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να πραγματοποιούν για προσωπική τους χρήση».


Επίθεση, ωστόσο, από μερίδα του γερμανικού τύπου δέχεται σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης με αφορμή την «off the record» παραδοχή του στους New York Times ότι ηχογράφησε τις συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο άτυπο Eurogroup της Ρίγας. «Αν όντως κατέγραψε τις συνομιλίες, τότε δύσκολο θα μπορεί να κρατηθεί στο πόστο του», αναφέρει η Handelsblatt, «ίσως ήρθε η ώρα του Varoufexit».

Επιζήμιος για τη χώρα ο Γιάννης Βαρουφάκης, σχολίασε πριν απο λίγο στον Αθήνα 9.84 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε περίπτωση αδιεξόδου, έχουμε συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν το τραπεζικό σύστημα, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ρευστότητας, ανέφερε στον Αθήνα 9,84 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος. Επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα για τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά δεν θα καταβληθεί η δόση σε περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο.

Την ώρα που οι αντιδράσεις εντείνονται για σειρά κυβερνητικών κινήσεων, αίσθηση προκάλεσε εν τω μεταξύ το γεγονός ότι ο κος Πετράκος, όπως γνωστοποίησε μέσω του σταθμού μας, ζήτησε την αντικατάστασή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως διαφωνεί με τις κυβερνητικές επιλογές.

Στάση πληρωμών στους δανειστές, διαγραφή του κρατικού χρέους, κατάργηση των μνημονίων και εφαρμογή όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων ζητούν 150 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε επιστολή που θα κατατεθεί με τη μορφή ψηφίσματος στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου από τους εκπροσώπους της Κομμουνιστικής Τάσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα