Διαπραγματεύσεις και κινητοποιήσεις

Αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις κυβέρνησης τρόικας με το θέμα του Δημοσίου να παραμένει ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε αιφνιδίως σήμερα η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και η μετάταξη των υπαλλήλων στην ΕΛ.ΑΣ. Σε εξέλιξη βρίσκεται, αυτή την ώρα, νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Διοικητικής

Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των δανειστών για το επίμαχο θέμα του δημοσίου. Την αντίθεση στην αιφνιδιαστική κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

«Την ώρα που ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται όλο και πιο κεντρικός για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, είναι αδιανόητος κάθε περιορισμός στις αρμοδιότητές της. Η Δημοτική Αστυνομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία της πόλης. Είναι πάγια θέση του δήμου Αθηναίων η ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου των αρμοδιοτήτων της και όχι η κατάργησή της», αναφέρει ο κ. Καμίνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΚΕΔΕ που με ανακοίνωση εκφράζει την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ

Αποχή από κάθε εργασία των Δημοτικών Αστυνομικών το Σάββατο και την Κυριακή και συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί εξήγγειλε η ΠΟΕ ΟΤΑ, αντιπροσωπεία της οποίας συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

Η ΠΟΕ ΟΤΑ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει πραξικοπηματική απόφαση και συνταγματική εκτροπή την πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και εξήγγειλε για τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου και συγκέντρωση στις 12.30 έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΔΕΔΥ

Παναττική στάση εργασίας για τη Δευτέρα από τις 12 το μεσημέρι ώς τη λήξη του ωραρίου, κήρυξε και η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «Ήδη δρομολογήθηκε η μετακίνηση 4.000 εργαζόμενων της Δημοτικής Αστυνομίας και ετοιμάζεται ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση για διαθεσιμότητες και απολύσεις σε οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νοσοκομεία, την εκπαίδευση, τα Υπουργεία και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες. Αμέσως 12.500 υπάλληλοι τίθενται σε κινητικότητα, ο χρόνος διαθεσιμότητας μειώνεται και μετά οι υπάλληλοι μπορεί να απολυθούν. Οι 15.000 απολύσεις προωθούνται να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2014. Με νομοθετική ρύθμιση, που προωθείται, καταργείται ακόμη και η προστασία των ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να διευκολυνθούν και να διευρυνθούν οι απολύσεις. Σε μια χώρα που η ανεργία έχει φθάσει στο 30% και των νέων στο 60%, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά σταδιακά καταργούνται, προωθούνται νέα μέτρα για μεγαλύτερη ανεργία, μεγαλύτερη εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας».

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ως ενέργεια που εντάσσεται «στο γενικότερο πλαίσιο ισοπέδωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ τις σχεδιαζόμενες μετατάξεις υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «δεν έχει κανένα σχέδιο πραγματικής ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα», και μόνη της πυξίδα είναι οι απαιτήσεις της τρόικας.

Η δημοτική αστυνομία αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την προστασία των πολιτών, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση για μεταφορά ερήμην των τομέων της αυτοδιοίκησης συνιστά προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα