Ο Κ. Ασκούνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, μίλησε στις 5/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Με αφορμή τις μετατάξεις στη δημοτική αστυνομία, μεταξύ άλλων, είπε:

«Ουδέποτε είχε συζητηθεί κάτι τέτοιο ούτε με το υπουργείο Εσωτερικών, ούτε με αυτό της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εμείς, με την ανάληψη της καινούργιας κυβέρνησης, με δελτία τύπου, είχαμε επισημάνει όλα αυτά τα θέματα και είχαμε ζητήσει

και εγγράφως να υπάρξει συνάντηση με τους δύο υπουργούς.
Είναι μια αρμοδιότητα την οποία προ εικοσαετίας συμφωνήσαμε ότι πρέπει να την ασκεί η τοπική αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι υπάρχει σειρά ιδιαιτεροτήτων στις οποίες δεν μπορεί να υπεισέλθει και να παρέμβει η ελληνική αστυνομία. Ενώ εμείς τότε συμφωνήσαμε για την συγκρότηση της δημοτικής αστυνομίας, σήμερα, θα πρέπει να πούμε ότι κάναμε λάθος;».

Και πρόσθεσε: «Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στην κατάργηση μιας ουσιαστικής αρμοδιότητας για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων. Η τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι το 2016 έχει απαγόρευση προσλήψεων. Καινούργιες αρμοδιότητες έρχονται και έχουμε αναλάβει ουσιαστικά την λειτουργία του κοινωνικού κράτους. Πρέπει να συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση και να πούμε ότι αυτό δεν μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Να ξέρει και ο πολίτης που θα αναζητήσει τις ευθύνες. Ή έχουμε αναλάβει αρμοδιότητες και συνεχώς μας ανατίθενται καινούργιες ή ερχόμαστε τώρα και βρίσκουμε ένα εύκολο θέμα, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση. Και ξέρετε γιατί; Διότι κάποιοι είχαν αστοχίες στους στόχους τους και αυτό διότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν αυτό που έπρεπε.
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος φορέας που από το 2011 προχώρησε σε μείωση των δήμων κατά 700, των δημοτικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων κατά 4.500, με αποτέλεσμα να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων, οι οποίοι σημειωτέον έχουν μειωθεί κατά 60%. Ας μας αφήσουν λοιπόν να λειτουργήσουμε.
Ρωτήσαμε τον υπουργό στο πλαίσιο του συνεδρίου στα Ιωάννινα, σε ποια άραγε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές θα διεξαχθούν και περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία».

Δημοσιογράφος: Αυτό το εξάμηνο είναι αρκετό για να μπορέσουν να γίνουν ήρεμα οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές; Θα το επαναφέρετε ως αίτημα;

Κ. Ασκούνης: «Έχουμε πει τη θέση μας και όσοι θέλουν και επικαλούνται τον Καλλικράτη, θα πρέπει να ξέρουν ότι στο άρθρο 9, αναφέρεται ότι η θητεία των οργάνων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι πενταετής και επισημαίνεται ακόμα ότι η πρώτη θητεία θα είναι διάρκειας τριάμισι χρόνων. Κανονικά θα έπρεπε η πρώτη θητεία να είναι πενταετής, δεδομένης της προσαρμογής».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα