Ο Β. Οικονόμου στον ΑΘΗΝΑ984

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλης Οικονόμου, μίλησε στις 5/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Με αφορμή την αντίδραση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο ότι το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ δεν κατατέθηκε προς συζήτηση κατά τη διάρκεια των εργασιών της, μεταξύ άλλων, είπε:

«Απαράδεκτες αιτιάσεις. Υπεκφυγές. Πολιτικάντικες συμπεριφορές. Ατέλειωτη φλυαρία. Αυτά είναι τα σχόλιά μου για του κυρίους και την κυρία που, για άλλη μία φορά, ήρθαν να κάνουν το σόου τους και να δώσουν την παράστασή τους. Λυπάμαι βαθύτατα,

διότι έξι μήνες, αναγκάστηκα και εγώ αλλά και όσοι προσπαθήσαμε να βρούμε την αλήθεια, να υποστούμε αυτή την αντιδημοκρατική συμπεριφορά που αν δεν συμφωνείς και δεν πας με τα νερά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ή με των κυρίων και της κυρίας, τότε είσαι επίορκος, άθλιος κ.λπ.... Έχετε δει εσείς εισαγγελέα πλημμελειοδικών, γιατί αυτός ήταν ο ρόλος μας, να δίνει συνεντεύξεις τύπου, να καταγγέλλει και να συκοφαντεί συναδέλφους του, επειδή απλά και μόνο δεν ψήφισαν κατά πως ήθελε;... Ήθελαν να βάλουν και τον κ. Βενιζέλο, να τον κρεμάσουν στα κεραμίδια και τα μανταλάκια. Δεν το πιστεύω αυτό. Μου έκαναν προσωπικές επιθέσεις, τρεις συνεντεύξεις τύπου, για να πουν ότι η Δημοκρατική Αριστερά και εγώ, δεν βάζαμε το Βενιζέλο. Δεν βρήκαμε στοιχεία. Οι κύριοι έχουν τον πολιτικό τους σχεδιασμό και την πολιτική τους τακτική. Απαράδεκτο για προκαταρκτική επιτροπή, η οποία διερευνά ποινικές ευθύνες. Δεν πρέπει να συγχέουμε τα ποινικά με τα πολιτικά. Το διαπράττουν συστηματικά εδώ και έξι μήνες. Εμείς δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή την υπόθεση. Όχι μόνο δεν το σέβονται αυτό, δηλαδή το ότι εμείς δεν βρήκαμε κάτι, δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτό, έχουν το απύθμενο θράσος να ζητούν και τα ρέστα. Οι πολιτικάντηδες της περασμένης εικοσαετίας. Είμαι πολύ αυστηρός, διότι τέρμα τα χαϊδέματα. Υπάρχει το πόρισμα της πλειοψηφίας, υπάρχουν όμως και οι μειοψηφικές απόψεις που είναι οι καταθέσεις του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Έμαθα ότι κατέθεσαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και περιμένουμε, εάν δεήσουν ποτέ και αν έχουν ετοιμάσει κάτι, παρά μόνο εκτός και αν μόνο πολιτικολογούν, να ετοιμάσουν και το απαύγασμα των σκέψεών τους».

Δημοσιογράφος: Το πόρισμα αυτό της πλειοψηφίας που συνυπογράφουν τα τρία κόμματα η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά, συζητήθηκε στην προανακριτική επιτροπή;

Β. Οικονόμου: «Συζητήθηκε στο ελάχιστο που μπορέσαμε, εν μέσω μίας τραγικής, απαράδεκτης, αντιδικονομικής, αντιπολιτικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Δεν μπορείς να συζητήσεις με ανθρώπους, οι οποίοι έχουν το σκοπό, τη στόχευσή τους και την πολιτική τους ιδιοτέλεια... Η συμμετοχή μου σε αυτή την επιτροπή, ως εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, αλλά και ως Έλληνας βουλευτής, μόνο έτσι μπορεί να υπηρετηθεί. Δεν διανοούμαι, όχι για τον εαυτό μου αλλά για κανέναν βουλευτή, ότι θα λειτουργήσει, όχι σύμφωνα με τη συνείδησή του, αλλά σύμφωνα με κομματικές εντολές και εντολές σχεδιασμών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Μέσα σε 20 χιλιάδες σελίδες δικογραφίας, μέσα από μαρτυρικές καταθέσεις περισσοτέρων των 100 μαρτύρων, μετά από έξι μήνες βασανιστικής εργασίας, εσείς πιστεύετε ότι δεν μπορέσαμε να επιτελέσουμε ένα έργο; Εμείς λοιπόν το κάναμε. Προσεγγίσαμε την αλήθεια κατά συνείδηση. Τουλάχιστον εγώ προσωπικά, τα δικά μου συμπεράσματα που κατέθεσα και έχουν συμπεριληφθεί μέσα στο κοινό πόρισμα, είναι αυτά που υπέπεσαν στην αντίληψή μου. Δεν θα μπορούσα να εκτελέσω συμβόλαιο πολιτικής εξόντωσης. Αυτό δεν μπορώ να το κάνω και όποιος μου το ζητούσε, θα έβρισκε τοίχο».

Δημοσιογράφος: Πείτε μου τώρα το χρονοδιάγραμμα;

Β. Οικονόμου: «Το πόρισμα έχει ήδη κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος υποχρεούται μέσα σε ένα πενθήμερο να ορίσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην ολομέλεια. Έως την ερχόμενη Τετάρτη (10 Ιουλίου), πιθανολογώ, ότι θα συζητηθεί στη Βουλή, η οποία, εν ολομελεία, θα αποφασίσει, εάν θα παραπέμψει τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα περάσει από το Δικαστικό Συμβούλιο, που έχει και τον τελικό λόγο για το αν θα οδηγηθεί σε δίκη ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου».

* Για το ενδεχόμενο παράτασης της Βουλής σε ολομέλεια:

«Δεν υπάρχει λόγος να παραταθεί. Τώρα, για τα άλλα θέματα, η πρόταση μας είναι να μην πάμε σε θερινά τμήματα. Να λειτουργήσει το συγκεκριμένο, διότι πρέπει να συζητήσουμε και την πρότασή μας για τον αντιρατσιστικό νόμο που θα πρέπει να καταθέσουμε και αυτή η μορφή νομοθετικής πρωτοβουλίας θα πρέπει να είναι σε ολομέλεια. Όσον αφορά την πρόταση που συνυπογράψαμε με το ΠαΣοΚ για το αντιρατσιστικό και την άρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου αναφορικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ, πρέπει να το συζητήσουμε τώρα που το συνυπογράψαμε και με το ΠαΣοΚ...».

* Για το νομοσχέδιο λειτουργίας του νέου φορέα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης:

«Πιθανολογώ ότι θα το έχουμε συντόμως στα χέρια μας... Εκτιμούμε ότι μάλλον θα έρθει και αυτό προς συζήτηση. Ο κ. Παντελής Καψής πρέπει να μας το θέσει ακριβώς, να δούμε ποια είναι η πρότασή του. Είναι το σχέδιο Μόσιαλου που έλεγαν; Είναι κάτι άλλο; Δεν ξέρουμε. Μην σας πω κάτι για ένα κείμενο που δεν έχουμε μπροστά μας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα