«Πυρά» αντιπολίτευσης κατά Ζ. Κωνσταντοπούλου

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στη Βουλή η αρχική απόφαση της Προέδρου του Σώματος, Ζωής Κωνσταντοπούλου να επιμείνει στη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, που είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή, μολονότι δεν συγκεντρώνονταν ο αριθμός των 15 βουλευτών που απαιτούνται. Αν και υπό το βάρος των αντιδράσεων που υπήρξαν ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ,

η κυρία Κωνσταντοπούλου πήρε πίσω την αρχική της απόφαση, δεν απέφυγε τα φραστικά πυρά των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, την κατηγόρησε ότι επιχειρεί να ταυτιστεί με τη Χρυσή Αυγή, και να τη θέσει υπό την αιγίδα και την προστασία της, ενώ σχολιάζοντας την εν γένει συμπεριφορά της στο συγκεκριμένο αξίωμα, της καταλόγισε ότι τροφοδοτεί εντάσεις και συγκρούσεις και ότι καταστρέφει τις δυνατότητες πολιτικής συναίνεσης.

" Εχετε κάνει τη Βουλή, ένα είδος προσωπικού τιμαρίου", ανέφερε ο κύριος Βενιζέλος, με την κυρία Κωνσταντοπούλου να του απαντά ότι εκείνος ήταν που ως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είχε ως γενικό γραμματέα τον Τάκη Μπαλτάκο.
"Οταν προέκυψε ζήτημα με τον Μπαλτάκο, ζήτησα αμέσως την αποπομπή του", ανταπάντησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η Πρόεδρος της Βουλής επέμεινε ότι σύμφωνα με τον κύριο Μπαλτάκο εκείνος παραιτήθηκε και ουδείς τον απέπεμψε.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Γιάννης Βρούτσης, χαρακτήρισε απολύτως διχαστικές και επιεικώς καταχρηστικές και απαράδεκτες τις πράξεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ενώ ο Χάρης Θεοχάρης, από το Ποτάμι, την κάλεσε να βρει ένα τρόπο και μια μεθοδολογία να γίνονται οι συζητήσεις μέσα σε κλίμα συναίνεσης.

Είναι ολισθηρός και επικίνδυνος ο δρόμος της σύμπλευσης με την εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς της Προέδρου της Βουλής, στο συγκεκριμένο ζήτημα κράτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, λέγοντας ότι συμπαγώς και ομοθύμως όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, και ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται εντυπώσεις που μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

«Για μία ακόμη φορά μετέτρεψαν τη Βουλή σε θέατρο του παραλόγου με πρωταγωνίστρια την πρόεδρο, η συμπεριφορά της οποίας προκαλεί τους πάντες και ευτελίζει το Κοινοβούλιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης. Παράλληλα κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για διχαστικό λόγο και επεσήμανε ότι άλλα λέει μέσα και άλλα λέει έξω.

Οξεία αντιπαράθεση Κωνσταντοπούλου - Κ. Μητσοτάκη

Η ένταση παρέμεινε στην αίθουσα της Βουλής, με νέα αντιπαράθεση αυτή τη φορά μεταξύ της Προέδρου του Σώματος και του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η κα Κωνσταντοπούλου μίλησε ως βουλευτής, καταγγέλλοντας «εσκεμμένη διαστρέβλωση» από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη.

«Καταλαβαίνω και την προσωπική σας ενόχληση και της κ. Μπακογιάννη γιατί κάποια προνόμια που υπήρχαν σε αυτό το κτήριο σταματάνε να υπάρχουν», του είπε και πρόσθεσε ότι «το Κοινοβούλιο δεν κινδυνεύει από τον φασισμό», ενώ υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι αυτά τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται με ονομαστικές ψηφοφορίες.

Η Πρόεδρος της Βουλής απέρριψε τις κατηγορίες ότι έχει εκλεκτικές σχέσεις με την Χρυσή Αυγή, υπενθυμίζοντας ότι έχει συγκρουστεί με την Χρυσή Αυγή «από θέση ευθύνης ως μέλος κινημάτων και όχι με την άνεση ενός υπουργικού γραφείου ή πρωθυπουργικού γραφείου». «Πριν πέντε μέρες είχα δίκη στην οποία ήμουν αντίδικος με τον κ. Κασιδιάρη» δήώσε.

«Να είστε προσεκτική όταν μιλάτε για προνόμια. Οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενστερνίστηκαν καν την προτροπή του Πρωθυπουργού να απαρνηθούν τα προνόμια. Πού ήσασταν εσείς τέσσερα χρόνια;» αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στη δήλωση της κας Κωνσταντοπούλου ότι τον ενόχλησε ο λογιστικός έλεγχος του χρέους και των «συμβάσεων των μιζών» υπό την Αιγίδα του Κοινοβουλίου, την κάλεσε να ανακαλέσει χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτα τα όσα ελέχθησαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα