Ο στρατός ανακατέλαβε χωριό βόρεια του Χαλεπιού

Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας ανακατέλαβαν ένα χωριό βόρεια της πόλης Χαλέπι, τμήματα της οποίας ελέγχουν οι αντάρτες, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης και ανέφερε μια μη κυβερνητική οργάνωση, αποκτώντας έτσι μεγαλύτερο έλεγχο σε μια περιοχή από όπου περνάει ο σημαντικότερος άξονας ανεφοδιασμού των ανταρτών.

Ο στρατός, με την υποστήριξη παραστρατιωτικών, κατέλαβε το Χαντάρατ έπειτα από δέκα ημέρες σφοδρών μαχών με τον βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο αλ Νόσρα, και άλλες μονάδες ισλαμιστών, ανέφερε το
Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και καταγράφει τις εξελίξεις του πολέμου βασιζόμενη σε πηγές επί του πεδίου.

Κυβερνητικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να περικυκλώνουν το Χαντάρατ και άλλες περιοχές βόρεια του Χαλεπιού από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, σε μια προσπάθεια να αποκόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών. Οι μάχες συνέχιζαν να μαίνονται μέσα στο χωριό και γύρω αυτό σήμερα, ανέφερε ακόμη η ΜΚΟ, και η συριακή Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε πολλές επιδρομές στην περιοχή.

Το Χαλέπι είναι χωρισμένο ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχουν ο συριακός στρατός και πιστοί στο καθεστώς παραστρατιωτικοί από τη μια, κι από την άλλη ένα φάσμα οργανώσεων των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων του Μετώπου αλ Νόσρα και ισλαμιστών και ανταρτών υποστηριζόμενων από χώρες της Δύσης.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, προσπαθεί να επιτύχει την κήρυξη μιας εκεχειρίας στο Χαλέπι, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν απελπιστικά ανάγκη οι άμαχοι στην πόλη και τα προάστιά της.

Πολλές από τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες έχουν ισοπεδωθεί από τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς της συριακής ΠΑ, η οποία χρησιμοποιεί ιδίως τα λεγόμενα βαρέλια με εκρηκτικά - αυτοσχέδιες βόμβες γεμάτες θραύσματα και καρφιά, ή εύφλεκτες ύλες ώστε να λειτουργούν σαν ναπάλμ.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του χωριού Χαντάρατ και της περιοχής γύρω από αυτό, αφού "εξάλειψαν τα τελευταία τρομοκρατικά στοιχεία" που απέμεναν σε αυτό. Σε ένα κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του συριακού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, μια φωτογραφία απεικονίζει Σύρους στρατιωτικούς να υψώνουν τα όπλα και τις γροθιές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα