Δακρυγόνα κατά προσφύγων

Η ουγγρική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Ρόιτερς. Σύμφωνα με την αστυνομία, μια ομάδα μεταναστών «με επιθετικές διαθέσεις» παραβίασε μια συνοριακή πύλη από τη Σερβία και ήρθαν αντιμέτωποι με τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών που είχαν παραταχθεί λίγο νωρίτερα στο σημείο. Δύο νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

«Η αστυνομία λαμβάνει νόμιμα και αναλογικά μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορα του ουγγρικού

κράτους και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμαναν οι αρχές σε ανακοίνωση.

Oι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της ουγγρικής αστυνομίας, με την υποστήριξη αντλιών νερού υπό πίεση, παρατάχθηκαν λίγο νωρίτερα σε ένα σημείο διέλευσης στο Ρόζκε όπου πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν ζητώντας να τους επιτραπεί να διασχίσουν τα σύνορα με τη Σερβία, είχε γνωστοποιήσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στο σημείο.

Ο αξιωματούχος είπε ότι περισσότεροι από 100 αστυνομικοί με ασπίδες έχουν αναπτυχθεί.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε:

«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι οπλισμένοι με σωλήνες και ράβδους στη σερβική πλευρά των συνόρων οι οποίοι εκτοξεύουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών και προσπαθούν να εισέλθουν σε ουγγρικό έδαφος. Μια ομάδα με επιθετικές διαθέσεις άγνωστων παράτυπων μεταναστών επιχειρεί να εισέλθει στην Ουγγαρία».


Tην ίδια ώρα, σχεδόν 700 αιτούντες άσυλο που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα από το Σάλτσμπουργκ για να φτάσουν με τα πόδια στη Γερμανία, πέρασαν σε γερμανικό έδαφος και άλλοι τόσοι αναμένεται να τους ακολουθήσουν μέχρι το βράδυ, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας.

"Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη", είπε ο Ράινερ Σαρφ, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας στο Ρόζενχαϊμ, μια πόλη πάνω στη μεθόριο.

"Οι άνθρωποι περνούν στο Φραϊλάσινγκ από διάφορες διαβάσεις. Ορισμένοι κάθονται στο χαντάκι στην άκρη του δρόμου, καθώς δεν ξέρουν πού βρίσκονται και πού να πάνε. Οι αστυνομικοί μας τους παραλαμβάνουν", πρόσθεσε.


Ένας Ιρακινός καταδικάστηκε για παράνομη διέλευση των συνόρων με τη Σερβία

Ουγγρικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ένοχο για παράνομη διέλευση του φράχτη που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία έναν Ιρακινό και διέταξε την απέλασή του. Είναι η πρώτη απόφαση που παίρνει ένα δικαστήριο στο πλαίσιο της νέας κατασταλτικής πολιτικής που ασκεί η Ουγγαρία έναντι των μεταναστών.

"Αυτό είναι ένα μήνυμα στους άλλους, στους εν δυνάμει ενόχους, ότι δεν πρέπει να διαπράξουν το έγκλημα αυτό", είπε στο δικαστήριο ο δικαστής Κρίστιαν Κεμένες. Στον κατηγορούμενο, που δήλωσε στο δικαστήριο πως ονομάζεται Σουάντι Τάλιμπ, απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ουγγαρία για έναν χρόνο. Είχε διασχίσει τον φράχτη χθες, πρώτη ημέρα που άρχισαν να εφαρμόζονται τα μέτρα καταστολής.

Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΤΙ είχε μεταδώσει πως η αστυνομία της Ουγγαρίας ξεκίνησε χθες ποινική διαδικασία σε βάρος 35 ανθρώπων για παράνομη διέλευση των συνόρων της χώρας με τη Σερβία.

Το MTI μετέδωσε πως οι ουγγρικές αρχές παρέλαβαν 94 αιτήσεις ασύλου σε δύο ειδικές ζώνες τράνζιτ χθες, από τις οποίες οι 19 απορρίφθηκαν και επτά εφεσιβλήθηκαν. Ανέφερε πως 74 άνθρωποι, 13 οικογένειες και δύο ηλικιωμένοι υπέβαλαν αίτημα για ειδική μεταχείριση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ουγγρική αστυνομία, οι προσαγωγές μεταναστών ήταν μόλις 366 χθες σε σύγκριση με 9.380 τη Δευτέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα