Χωρίς το κριτήριο της ιθαγένειας

Δεν ψηφίστηκε τελικά από τη Βουλή η πρόταση των 85 Βουλευτών της ΝΔ, σύμφωνα την οποία οι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές σχολές, θα έπρεπε να έχουν ελληνική καταγωγή.

Έτσι και στις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις, η ελληνική καταγωγή δεν θα αποτελεί κριτήριο προκειμένου ένας έλληνας πολίτης (ελληνική ιθαγένεια) να φοιτήσει στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ).

Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης, δόθηκε η σχετική εγκύκλιος της προκήρυξης του διαγωνισμού επιλογής σπουδαστών-τριών των Ανωτάτων Στρατιωτικών
Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ), που αφορά όλες τις σχολές αξιωματικών και των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), για το Ακαδημαϊκό Έτος 2013-2014.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και των φετινών εξετάσεων είναι ότι και αυτή τη χρονιά η εισαγωγή των υποψηφίων θα γίνεται με βάση την ιθαγένεια και όχι το γένος, κάτι που ισχύει από της εφαρμογής του σχετικού νόμου Βενιζέλου.

Η πρόταση της στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και βουλευτών της Ν.Δ. τους οποίους συνεπικουρούσε και Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία, οι υποψήφιοι στρατιωτικού θα πρέπει να έχουν και ελληνική καταγωγή, για φέτος τουλάχιστον, δεν «πέρασε».

Σημειώνεται πως ο Αθήνα 9.84 ήταν ο πρώτος σταθμός που είχε αναδείξει το θέμα.

Ως ΑΣΕΙ θεωρούνται οι Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) Σχολή Ικάρων (ΣΙ), Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ), ενώ ως ΑΣΣΥ η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ) και Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ).

Περισσότερες πληροφορίες για την εγκύκλιο στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ (www.geetha.mil.gr).

Χρήστος Καπούτσης
Keywords
Τυχαία Θέματα