Πέθανε ο ναύαρχος Ν. Παππάς

Ο κυβερνήτης του θρυλικού πλοίου «Βέλος», Νίκος Παππάς, που πρωτοστάτησε στο Κίνημα του Ναυτικού κατά της δικτατορίας, έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Ο ναύαρχος Παππάς νοσηλευόταν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στο ΝΝΑ, πρόσφατα όμως είχε επιστρέψει στο σπίτι του, επιλέγοντας να δώσει εκεί την τελευταία του μάχη με το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Άφησε τη τελευταία του πνοή, στο σπίτι του, μετά από μακρόχρονη ασθένεια.

Ο Νίκος Παππάς ήταν ένας από τους πρωτεργάτες

στο Κίνημα του Ναυτικού το οποίο εκδηλώθηκε τον Μάιο του 1973 και αποτέλεσε τη σημαντικότερη αντίσταση κατά της χούντας ως τότε. Το Κίνημα οργανώθηκε με σκοπό την απελευθέρωση της Ελλάδας και συμμετείχαν εκτός από αξιωματικούς του Πολεμικού ναυτικού και αξιωματικοί από την Αεροπορία και τον στρατό. Ο Νίκος Παππάς ήταν κυβερνήτης στο αντιτορπιλικό «Βέλος» και ενώ το κίνημα είχε ήδη προδοθεί, αποφάσισε να αποχωρήσει από την άσκηση του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετείχε και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ιταλία, καταφέροντας μεγάλο πλήγμα στη χούντα, ανανεώνοντας την αντίσταση και δημιουργώντας αίσθηση στο εξωτερικό κάνοντας την ανταρσία του Βέλους, πρωτοσέλιδο από την Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία.

Ο Νίκος Παππάς έγραψε τη δική του σελίδα στην Ιστορία, διετέλεσε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, υπουργός, τιμήθηκε από την επίσημη Πολιτεία, την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύμη.

Η κηδεία του θα γίνει στην Κύμη.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Νίκου Παππά, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «Η Ελληνική Δημοκρατία χρωστά πολλά στον Ναύαρχο Νίκο Παππά, που πρωταγωνίστησε στην "ανταρσία του Βέλους", μια μοναδική στιγμή στον αντιδικτατορικό αγώνα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι περήφανες για το παράδειγμά του και όλοι μας του οφείλουμε σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Η νέα γενιά έχει να διδαχθεί και να εμπνευστεί παρακολουθώντας τη διαδρομή του.

Θέλω να εκφράσω στους δικούς του ανθρώπους τη θλίψη μου για τον θάνατό του».

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Σύμβολο των αγώνων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας», χαρακτηρίζει τον Νίκο Παππά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι «κέρδισε, επάξια, εξέχουσα θέση στις σελίδες της νεότερης Ιστορίας μας».

Με δήλωσή του ο Α. Σαμαράς σημειώνει:

«Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς, ο Κυβερνήτης του θρυλικού αντιτορπιλικού "Βέλος" έφυγε από κοντά μας.

Άφησε, όμως, απαράμιλλες παρακαταθήκες αγώνων και προσφοράς στην Πατρίδα μας.

Τίμησε το Πολεμικό Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς.

Έγινε, με την πρωταγωνιστική συμμετοχή του στο Κίνημα του Ναυτικού, σύμβολο των αγώνων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Κέρδισε, επάξια, εξέχουσα θέση στις σελίδες της νεότερης Ιστορίας μας.

Κέρδισε το θαυμασμό, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων.

Η μνήμη του θα είναι αιώνια».


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Ν. ΠΑΠΠΑ

«Ο θάνατος του Νίκου Παππά δε σηματοδοτεί απώλεια. Σηματοδοτεί παρουσία και συνδέεται με τις πιο μεγάλες στιγμές των αγώνων για τη δημοκρατία και τότε και τώρα», τονίζει ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, επισημαίνοντας:

«Τιμούμε τον γενναίο αντιστασιακό, τον εμπνευσμένο ηγέτη του Πολεμικού Ναυτικού, τον υπηρέτη και υπερασπιστή της αξιοπρέπειας και της ευθύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υποκλίνεται με σεβασμό στη μνήμη ενός ανθρώπου, που στάθηκε όρθιος σε όλη του τη ζωή».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ.

Τη θλίψη της για το θάνατο του Νίκου Παππά και τα συλλυπητήρια στους οικείους του εκφράζει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά. «Με την απόφασή του να αποχωρήσει από την άσκηση του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 1973 κατάφερε μεγάλο πλήγμα στη χούντα και έκανε πρώτο θέμα διεθνώς την ελληνική αντίσταση εναντίον της δικτατορίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια του ναυάρχου Νίκου Παππά, «μια θαρραλέα μορφή της αντιδικτατορικής πάλης», όπως σημειώνει.

Του Χρήστου Καπούτση, με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα