Γερμανία: Δεν έχει αλλάξει τίποτα στη διαδικασία

Έκτακτη σύνοδος του Εurogroup θα συγκληθεί την ερχόμενη Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, για την εξέταση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, εφόσον έως τότε η κυβέρνηση υποβάλει κατάλογο με λεπτομερείς και κοστολογημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής και σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Στο θέμα αναφέρθηκε, προ ολίγου, η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Κρίστιαν Βιρτς η οποία τόνισε

πως το Βερολίνο δεν περιμένει από τον Έλληνα πρωθυπουργό να παραδώσει τη νέα, λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων στην καγκελάριο Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους την προσεχή Δευτέρα, προσθέτοντας πάντως ότι θα πρέπει να παρουσιαστούν σχετικά σύντομα.

«Ας εφαρμόσουμε αμέσως» τη συμφωνία του Eurogroup, γράφει σε ανάρτησης στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας πως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου προσφέρει μια «εξαιρετική ευκαιρία» σε «πρακτικό» επίπεδο για να επιτευχθεί πρόοδος.

Σύγκλιση χωρίς ταύτιση απόψεων στη χθεσινή επταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, με τους εταίρους πλέον να αναμένουν την ερχόμενη εβδομάδα από την Αθήνα λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας.

Πάντως και σήμερα συνεχίστηκαν τα αυστηρά μηνύματα για τάχιστη προώθηση των μεταρρυθμίσεων ενώ δεν λείπουν και προσωπικά σχόλια παρότι χθες συμφωνήθηκε να πέσουν οι τόνοι.

Επιτάχυνση των συζητήσεων δείχνει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι θα ανταποκριθεί άμεσα και εποικοδομητικά στο αίτημα των ομάδων εμπειρογνωμόνων για λεπτομερή κατάλογο με τις πληροφορίες που χρειάζονται αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις.

Ελαφρώς πιο αισιόδοξος ότι θα σημειωθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ελλάδας δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μπορεί να δοθεί μέρος της δόσης πριν από το τέλος του μήνα αν υπάρξουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ο Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ. Προειδοποίησε ωστόσο πως εάν ο κατάλογος μεταρρυθμίσεων δεν έλθει, «τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα».

Ισχυρή ανάκαμψη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, μετά την έντονη υποχώρηση των δύο προηγούμενων ημερών (-5,99%), στο απόηχο της χθεσινής συμφωνίας στις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα