Έρευνα PWC: Πως θα είναι η παγκόσμια οικονομία το 2050

Η μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος από τις εδραιωμένες και αναπτυγμένες οικονομίες της Βόρειας Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης και της Ιαπωνίας, προς τις αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχιστεί τα επόμενα 35 χρόνια, παρά τις προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα γύρω στο 2020.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει, μεταξύ άλλων, η τελευταία έκθεση οικονομολόγων της PwC με τίτλο «The World in 2050: Will the shift

in global economic power continue?».

Η έκθεση παρουσιάζει μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την πιθανή αύξηση του ΑΕΠ μέχρι το 2050 σε 32 από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, που αντιπροσωπεύουν το 84% του συνολικού παγκόσμιου ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για τα έτη 2014-50 προβλέπεται λίγο πάνω από το 3%, με το σχετικό μέγεθος να διπλασιάζεται και σχεδόν να τριπλασιάζεται μέχρι το 2037 και το 2050 αντίστοιχα.

Μετά το 2020, ωστόσο, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να σημειώσει επιβράδυνση, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας και μερικών άλλων σημαντικών αναδυόμενων οικονομιών θα σταθεροποιηθεί σε ένα πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμο επίπεδο, παράλληλα με τη μείωση της αύξησης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού σε πολλές μεγάλες οικονομίες.

Η έκθεση περιέχει επίσης προβλέψεις με βάση το ΑΕΠ σε συναλλαγματικές ισοτιμίες της αγοράς, χωρίς αυτή τη σχετική διόρθωση τιμών. Στη βάση αυτή, η Κίνα προβλέπεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ γύρω στο 2028, ενώ η Ινδία θα αποτελεί σαφώς την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο το 2050, με σημαντική ωστόσο διαφορά από τις ΗΠΑ.Εκτός από τις προβλέψεις που αφορούν την Κίνα και την Ινδία, η έκθεση της PwC αποκαλύπτει και άλλα σημαντικά στοιχεία:

Αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδονησία, η Βραζιλία και το Μεξικό, έχουν τις δυνατότητες να ξεπεράσουν σε μέγεθος το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία μέχρι το 2030, με την Ινδονησία να ενδέχεται να ανέβει μέχρι και στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης το 2050, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές.

Η Ιαπωνία αναμένεται να σημειώσει τη μικρότερη ανάπτυξη από το σύνολο των 32 χωρών που καλύπτει η έρευνα, λόγω εν μέρει της σταθερής μείωσης του πληθυσμού της. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι θα κατέβει από την 4η στην 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ΑΕΠ μέχρι το 2050.Οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν την τάση να μετακινούνται προς χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης, με το μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στις κυριότερες οικονομίες της Ευρωζώνης να υπολογίζεται μόλις στο 1,5-2% περίπου μέχρι το 2050.Ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ, προβλέπεται ότι ο ψηλότερος μέσος ρυθμός ανάπτυξης θα καταγραφεί στην Πολωνία, η οποία θα ξεπεράσει και τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στην υπόθεση ότι οι αναδυόμενες αγορές θα υιοθετήσουν γενικότερα φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές. Στην πράξη, ο στόχος αυτός πιθανόν να μην είναι για όλες εφικτός και συνεπώς δεν θα μπορέσουν όλες οι εν λόγω οικονομίες να ανταποκριθούν στις προβλέψεις ανάπτυξης της PwC.

Μερικές, ωστόσο, θα ήταν ενδεχομένως δυνατό ακόμη και να ξεπεράσουν τις εν λόγω προβλέψεις, νοουμένου ότι θα επιταχύνουν το ρυθμό των επενδύσεων και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

*Το περιεχόμενο αυτό προορίζεται για γενική ενημέρωση, και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εξειδικευμένη επαγγελματική συμβουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα