Αποστολή του ΔΝΤ σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Τα πρώτα σημάδια «ανάρρωσης» της οικονομίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης διαπίστωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αποστολή του οποίου, με επικεφαλής τον Ρον Βαν Ρόντεν, επισκέφθηκε την Μπάνια Λούκα και το Σαράγεβο, για να συζητήσει τις εξελίξεις στην οικονομία, στο πλαίσιο της τέταρτης αναθεώρησης της συμφωνίας προληπτικού χαρακτήρα (stand by),
που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο επικεφαλής της αποστολής δήλωσε πως τα πρώτα σημάδια «ανάρρωσης» της οικονομίας αποτυπώνονται στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί, φέτος, στο 1% και να σημειώσει περαιτέρω άνοδο το επόμενο έτος.

Ωστόσο, η ανεργία παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, τα οποία χαρακτηρίζονται απαράδεκτα στη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι αρχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης σημείωσαν σταδιακή πρόοδο στην επίτευξη των στόχων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία,όμως, κρίσιμη παραμένει η συνέχιση της πολιτικής που θα εγγυηθεί την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Εξίσου σημαντική είναι και η επεξεργασία των προϋπολογισμών για το 2014, στις δύο οντότητες (η χώρα απαρτίζεται από δύο οντότητες, τη Σερβική Δημοκρατία και την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία), καθώς οι αρχές πρέπει να εγγυηθούν ότι η δημοσιονομική εξυγίανση που επετεύχθη δεν «απειλείται» και, ταυτόχρονα, να εξασφαλίσουν πως το δημόσιο χρέος θα ακολουθήσει πτωτική πορεία.

Με την ανεργία σε υψηλό επίπεδο, ζωτικής σημασίας θεωρείται η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προστίθεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα