Ο Γ. Πανούσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο εγκληματολόγος και βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Πανούσης, μίλησε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Έχετε πει ότι είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή. Αυτό πάει κόντρα σε ό,τι έχει ειπωθεί αυτό τον καιρό. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;

Γ. Πανούσης: «Πρέπει το ποινικό και γενικά το θεσμικό "οπλοστάσιο" να ενισχυθεί, για να

αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο. Αν πιστεύουμε όμως ότι ένα κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο, το οποίο στις δημοσκοπήσεις έχει ποσοστό 10%, μπορεί να αντιμετωπιστεί με νόμο, κάνουμε λάθος... Επιπλέον, για να χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση, όχι απλά να βρεις πέντε ανθρώπους οι οποίοι έκαναν εγκλήματα, αλλά να εμφανιστεί όλη η οργάνωση -που πάει να πει ότι και ο αρχηγός του κόμματος είναι αρχηγός της οργάνωσης-, να φτιαχτεί δηλαδή αιτιώδης ποινική σχέση ανάμεσα σε πράξεις ατόμων και σε λειτουργίες κόμματος, δηλαδή σε εντολές και καθοδηγήσεις, είναι από άποψη ποινικού δικαίου, πολύ δύσκολο... Άλλα τα πολιτικά κριτήρια και άλλα τα νομικά. Όσον αφορά στο θέμα της παραστρατιωτικής οργάνωσης, ισχύει αυτό που είπε ο κ. Δένδιας, ότι πρέπει να επεκτείνουμε τον νόμο 187. Δεν υπάρχει σήμερα αυτό. Ποιο άρθρο παραβιάζεις με το να κάνεις μια "παραστρατιωτική" οργάνωση; Αυτό που έχουμε είναι ότι αυτή η οργάνωση έχει ως στόχο -και το έχει πετύχει στο οργανωτικό, λειτουργικό και ιδεολογικό της σχήμα-, την τέλεση εγκλημάτων. Όχι απλά το να περπατάνε με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο».

Και πρόσθεσε: «Ο Ρουπακιάς δεν μίλησε καθόλου. Το στόμα του είναι κλειστό σε σχέση με το αν του τηλεφώνησαν, κ.λπ.. Άρα, για να μπορέσεις να θεμελιώσεις ποινικά όλες αυτές τις αιτιώδεις συνάφειες, πρέπει να μιλήσει κιόλας».

Δημοσιογράφος: Όλα αυτά, που περιγράφουν πρώην και νυν μέλη, δεν αρκούν;

Γ. Πανούσης: «Αποδεικτικά όχι... Δεν συνάγεται, από την πολιτική λογική, ποινική ευθύνη... Ότι η δικαιοσύνη πρέπει να το ψάξει, ότι η κίνηση ήταν σωστή, ότι μπορεί από εκεί κάποιοι άνθρωποι να βρεθούν ποινικά εμπλεκόμενοι και διωκόμενοι για κακουργήματα και αυτό να φτιάξει μια άλλη εικόνα στην κοινωνία, μιας οργάνωσης που δεν περνά τη γιαγιά απέναντι, ούτε βοηθά τον ανάπηρο, αλλά μια οργάνωση που ληστεύει, σκοτώνει, χτυπάει κ.λπ, ναι. Αλλά το να φύγεις από εκεί και να πας ξαφνικά σε όλη την οργάνωση... Η οποία, το πολύ - πολύ να αλλάξει όνομα -Κίτρινη Αυγή για παράδειγμα- και μέλη της θα είναι αυτοί που δεν είναι ποινικά διωκόμενοι. Έτσι θα εξακολουθεί να έχει ερείσματα μέσα στην κοινωνία, στα σχολεία, στη φτωχολογιά και στο στρατό και θα ξαναφτάσει στα ποσοστά της».

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι σε περίπτωση που βγει εκτός νόμου. Εμείς λέμε αν χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση και έχει τα νομικά επακόλουθα αυτού.

Γ. Πανούσης: «Σύμφωνα με το νόμο 187, αν είναι εγκληματική οργάνωση, σημάινειι ότι και μόνο που κάποιος είναι μέλος μιας οργάνωσης, κινδυνεύει να "φάει" δέκα χρόνια. Όχι ότι έχει τελέσει έγκλημα, μετά είναι τα παραπάνω... Εκτιμώ ότι θα μπορούσε να πάει δια της ανόδου προς τα πάνω των υπευθύνων καθοδήγησης, ως ηθικών αυτουργών ή οτιδήποτε άλλο, σε ένα συγκεκριμένο έγκλημα. Να φτάσει πιθανόν όσο ψηλότερα γίνεται και με αυτό τον τρόπο να διαλύσει έναν εγκληματικό ιστό μέσα σε ένα κόμμα».

* Για την επιδίωξη της Δημοκρατικής Αριστεράς να σχηματίσει τον τρίτο πόλο:

«Θα φανεί αν έχει μέλλον αυτό που επιδιώκει η παράταξη μου. Αλλά όταν παλιά υπήρχε το διπολικό σύστημα, Νέα Δημοκρατία - ΠαΣοΚ, το να φτιάξεις τον τρίτο πόλο για να ενισχύσεις το τότε ΠαΣοΚ, ώστε να υπάρχει πάντα μια αριστερή κυβέρνηση, είχε νόημα για τις αριστερές δυνάμεις. Όταν αυτή την στιγμή, έχεις από την μια πλευρά Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ και από την άλλη πλευρά τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το να φτιάξεις έναν τρίτο, τέταρτο πόλο, ποιον έχεις κεντρικό εχθρό; Με ποιον πας να συμμαχήσεις; Όλα αυτά είναι κάποια ερωτήματα τα οποία δεν λύνονται με ένα χαμένο μομέντουμ της ιστορίας. Το μομέντουμ της ιστορίας με τον τρίτο πόλο ίσχυε, όταν υπήρχε ο δικομματισμός. Αυτή την στιγμή, κατά τη γνώμη μου -αν και το κόμμα θα αποφασίσει-, αυτή η κίνηση δεν μπορεί να βοηθήσει, να δημιουργηθεί ένας τέταρτος πόλος... Εμφανίστηκαν δεκάδες τρίτοι πόλοι. Όλα αυτά να συγκεντρωθούν εναντίον ποιου; Νομίζω ότι στρατηγικά δεν είναι σωστό...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα