Αποκήρυξαν τη βία στην Αίγυπτο

Οι αιγύπτιοι πολιτικοί έβαλαν στην άκρη της συγκρούσεις τους και συναντήθηκαν σήμερα, έπειτα από πρόσκληση του πιο έγκυρου μελετητή του ισλάμ στη χώρα, ο οποίος τους έβαλε να ζητήσουν τον τερματισμό της βίας έπειτα από μια εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν οι πιο πολύνεκρες διαμαρτυρίες που έχουν πραγματοποιηθεί αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.

Στη συνάντηση, την οποία συγκάλεσε ο επικεφαλής του ηλικίας 1.000 ετών πανεπιστημίου και τεμένουςαλ Άζχαρ, συμμετείχαν τόσο κορυφαία στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων του Μόρσι όσο και οι αντίπαλοί τους, οι υποστηρικτές

του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, που είχαν προηγουμένως αποκρούσει τις εκκλήσεις του ισλαμιστή προέδρου για συνομιλίες.

Ο σεΐχης Άχμεντ αλ Τάγεμπ δήλωσε προς τους πολιτικούς ότι ένας εθνικός διάλογος "με τη συμμετοχή όλων των στοιχείων της αιγυπτιακής κοινωνίας, χωρίς κανέναν αποκλεισμό, είναι το μόνο εργαλείο για την επίλυση οποιωνδήποτε προβλημάτων ή διαφορών".

"Η πολιτική δουλειά δεν έχει καμιά σχέση με τη βία ή τοσαμποτάζ και η ευημερία όλων και η μοίρα του έθνους μας εξαρτάται από το σεβασμό του κράτους δικαίου", δήλωσε ο σεΐχης.

Ηγέτες όλων των κύριων πολιτικών κομμάτων υπέγραψαν κατά τη συνάντηση ένα έγγραφο με το οποίο απαρνούνται τη βία, ανέφερε σε μήνυμα του στο Twitter ο Άχμεντ Μάχερ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.

Το Αλ Άζχαρ, ένα από τα κύρια κέντρα μάθησης του σουνιτικού ισλάμ σ' όλο τον κόσμο, έχει προσπαθήσει να κρατηθεί υπεράνω της πολιτικής αναταραχής στην Αίγυπτο. Ηέκτακτη παρέμβασή του πραγματοποιείται έπειτα από μια προειδοποίηση, την Τρίτη, από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων ότι οι οδομαχίες μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση του κράτους.

Σχεδόν 60 άνθρωποι έχουνσκοτωθεί σε βίαιες διαμαρτυρίες οι οποίες ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου της εξέγερσης που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Σ' αυτούς που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση περιλαμβάνονται ο Μαχμούντ Εζάτ, υπαρχηγός των Αδελφών Μουσουλμάνων, και ο Σάαντ ελ Κατάτνι, ο αρχηγός του πολιτικού τους κόμματος. Τηλεοπτικές εικόνες τους έδειξαν να κάθονται απέναντι απότους φιλελεύθερους πολιτικούς Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι και Αμρ Μούσα και τον αριστερό Χαμντίν Σαμπαχί - άπαντες κορυφαία στελέχη μιας συμμαχίας κομμάτων που αντιτίθεται στον Μόρσι.

Ο Τάγεμπ παρουσίασε στους πολιτικούς ένα έγγραφο που είπε ότι είχαν συντάξει νεολαίοι ακτιβιστές και με το οποίο καλούνται να αποκηρύξουν τη βία και να δεσμευθούν σε διάλογο.

Αναχωρώντας νωρίς από τη συνάντηση, ο φιλελεύθερος πολιτικός Αϊμάν Νουρ την περιέγραψε ως μια "πολλά υποσχόμενη αρχή" για τον τερματισμό της κρίσης.

Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι δήλωσε πως είναιαισιόδοξος μετά τη συνάντηση. "Όλοι μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, με καλή θέληση, για να οικοδομήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις παρατάξεις του αιγυπτιακού έθνους", τόνισε.

Η συμμετοχή στη συνάντηση ήταν μια μερική υποχώρηση της συμμαχίας της λαϊκής αντιπολίτευσης, η οποία είχε προηγουμένως περιφρονήσει την έκκληση του Μόρσι για διαπραγματεύσεις, ζητώντας να συμφωνήσει πρώτα ο πρόεδρος να περιλάβει αντιπολιτευόμενους σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η έκκληση για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας υποστηρίχθηκε επίσης από το σκληροπυρηνικό ισλαμιστικό κόμμα Νουρ, σε μια συμμαχία επικριτών του Μόρσι από τα αντίθετα άκρα του πολιτικού φάσματος.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απορρίπτουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως προσπάθεια από τους αντιπάλους του Μόρσι να πάρουν την εξουσία που δεν μπόρεσαν να κερδίσουν με τις κάλπες.

Η κρίση ανάγκασε τον Μόρσι να συντομεύσειχθες Τετάρτη μια επίσκεψή του στην Ευρώπη που είχε στόχο την προσέλκυσηεπενδύσεων στην Αίγυπτο.

Ενώ βρισκόταν στο Βερολίνο, ο πρόεδρος παρέκαμψε εκκλήσεις για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας λέγοντας πως το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα σχηματισθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον Απρίλιο.

Οι δρόμοι έχουν ησυχάσει τις τελευταίες ημέρες και χθες Τετάρτη οι αρχές περιόρισαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί από τον Μόρσι σε τρεις πόλεις κατά μήκος της διώρυγας του Σουέζ, όπου είχαν σημειωθεί τα πιο αιματηρά επεισόδια.

Εντούτοις η συμμαχία της αντιπολίτευσης κάλεσεσε νέες διαδηλώσεις αύριο Παρασκευή, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα βίαια επεισόδια. Δεν έγινε αμέσως σαφές αν οι εκκλήσεις για διαδηλώσεις θα επηρεαστούν από τη συνάντηση στο αλ Άζχαρ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα