Σχέδιο «Αθηνά» σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Τη σύσταση και λειτουργία ενός Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου στην Αθήνα με το όνομα «Αδαμάντιος Κοραής», στο οποίο θα υπάγονται διοικητικά τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χαροκόπειο και Γεωπονικό, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παρουσιάζοντας το σχέδιο «Αθηνά» για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού

χάρτη της χώρας. Αντίστοιχα θα δημιουργηθεί και ένα Ομόσπονδο Τεχνολογικό Ίδρυμα με έδρα την Αθήνα, στο οποίο θα υπάγονται τα Τ.Ε.Ι Αθηνών, Πειραιά και ΑΣΠΑΙΤΕ.

Τα ομοσπονδιακά Πανεπιστήμια θα διοικούνται και θα ελέγχεται από ένα ΔΣ, ενώ οι νυν πρυτανικές αρχές και Συμβούλια θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Επίσης, θα αναβαθμιστεί το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Επίσης εντάσσονται όλα τα τμήματα σε σχολές με συγχωνεύσεις τμημάτων. Συνολικά 94 τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ συγχωνεύονται ή απορροφώνται, ενώ οι πόλεις που φιλοξενούν τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μειώνονται σε 52 από 63.Οι πόλεις στις οποίες πλέον δεν θα υπάρχει τμήμα ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι οι εξής: Άγιος Νικόλαος, Αίγιο, Αμαλιάδα, Αργοστόλι, Βέροια, Εδεσσα, Ιεράπετρα, Λευκάδα, Λειβαδιά, Μουδανια και Νάουσα.

Παρά την μείωση των τμημάτων ο αριθμός των εισακτέων θα παραμείνει σε γενικές γραμμές ο ίδιος κυρίως στα ΑΕΙ. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται, οριακή αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ, κυρίως στις θετικές επιστήμες, και μείωση 4% στα ΤΕΙ.

Στόχος των αλλαγών είναι να συγχωνευτούν τα μη βιώσιμα ιδρύματα με σκοπό να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και ελκυστικά καθώς και να δημιουργηθεί μία πραγματική δωρεάν παιδεία που θα παρέχει γνώση και θα σέβεται τον Έλληνα φορολογούμενο.

«Τα τελευταία 25 χρόνια αναπτύχθηκε στην Ανώτατη εκπαίδευση χάρτης που δεν υπάκουε σε αναπτυξιακά κριτήρια, υπήρχε κατακερματισμός γνωστικών αντικειμένων, εξήγαγε ανέργους. Κάθε κρίση ενέχει κινδύνους, αλλά δίνει κι ευκαιρίες. Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, δεν έχουμε πολυτέλεια χρόνου, παρόλ' αυτά ακολουθήσαμε πολιτική διαλόγου με όλους του εμπλεκόμενους φορείς. Εκθέσαμε κριτήρια και κανόνες στα κόμματα. Καταθέτουμε το νομοσχέδιο, αλλά ο διάλογος συνεχίζεται. Θα το στείλουμε στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Είναι μία εθνική υπόθεση και πρέπει να γίνει συζήτηση ουσίας χωρίς περιχαράκωση από κομματικές ιδιότητες. Στόχοι μας είναι η ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας Παιδείας, η αναβάθμιση των Πανεπιστημίων και η σύνδεση με τον αναπτυξιακό χάρτη», τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

Ενόχληση φαίνεται να εκφράζει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, για το γεγονός ότι ανακοινώθηκε το σχέδιο «Αθηνά» χωρίς προηγουμένως το Κίνημα να είχε την ευκαιρία να κάνει «προτάσεις και διορθώσεις επί συγκεκριμένου σχεδίου». Ειδικότερα, η κ. Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι «η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας συνιστά πρώτιστα αναπτυξιακή και ακαδημαϊκή και δευτερευόντως διοικητική και δημοσιονομική αναγκαιότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα