Τριβές για το πολυνομοσχέδιο

Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο, στη σκιά ενδοκυβερνητικών εντάσεων και ενστάσεων για τις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις, κι ενώ το δρόμο για τη βουλή παίρνει το πολυνομοσχέδιο. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν σειρά ενστάσεων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής που επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

Ωστόσο αρνητικό σε αλλαγές εμφανίζεται το υπ. Οικονομικών επικαλούμενο τη συμφωνία με την τρόικα. «Δύσκολο να κάνουμε αλλαγές τώρα», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, απαντώντας σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που ζήτησαν παρεμβάσεις στο πολυνομοσχέδιο που προγραμματίζεται να κατατεθεί το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή.

Προηγήθηκε παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη σύσκεψη των εκπροσώπων των κυβερνητικών εταίρων για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ παράγοντες του υπουργείου καταλογίζουν ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα σημερινά επίπεδα του ΦΠΑ. Όπως επεσήμαναν χαρακτηριστικά «τον ΦΠΑ στην εστίαση τον βρήκαμε στο 23%, και μετά από σκληρή διαπραγμάτευση ελπίζουμε να καταφέρουμε να τον μειώσουμε τον Ιούνιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ ζητά μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης, ευνοϊκότερες παρεμβάσεις στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και την ενσωμάτωση της πρότασης του για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Μπορεί να τεθεί ζήτημα μείωσης ΦΠΑ εν όψει της τουριστικής περιόδου» τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 984 και τη Νόνη Καραγιάννη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος. Ωστόσο, όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση, δεν προτίθεται το ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο αν δεν υπάρχει η συγκεκριμένη βελτίωση μέσα στις ρυθμίσεις.

Η ΔΗΜΑΡ ζητά να μην πληρώσουν το λεγόμενο «χαράτσι» οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες χωρίς έστω έναν εργαζόμενο και να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι οφειλές προς τους δήμους.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η ένταση με αφορμή το θέμα απομάκρυνσης του Ηλία Κικίλια. Για αθλιότητα και ντροπή να επιδιώκεται ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης με ψευτοδιλήμματα σχετικά με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, κάνει λόγο ανακοίνωση του συντονιστικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μετά από συνεδρίαση του.

Αντίθετα, συμφωνία υπάρχει για τις απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες θα ξεκινήσουν από την κατάργηση φορέων όπως δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης μετά την συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αποφασίστηκε και ο τρόπος κατανομής των 15.000 αποχωρήσεων με συγκεκριμένο αριθμό σε κάθε υπουργείο.

Εν τω μεταξύ στο πολυνομοσχέδιο θα ενταχθεί η ρύθμιση για την επιτάχυνση των πειθαρχικών ελέγχων, ώστε να απομακρυνθούν άμεσα οι επίορκοι. Θα προβλέπεται η δυνατότητα να προσφεύγουν απ' ευθείας προς εξέταση και τελική κρίση στο Συμβούλιο της Επικρατείας , παρακάμπτοντας τα δευτεροβάθμια συμβούλιο, οι υπάλληλοι για τους οποίους τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια έχουν αποφασίσει οριστική παύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα