Αντιπαράθεση κυβέρνησης- ΓΣΕΕ

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της ΓΣΕΕ, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε «κοροϊδία» την εξαγγελία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πάει στην στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων από την επόμενη χρονιά. Το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στη διάταξη του μνημονίου
για το πρωτογενές πλεόνασμα που αναφέρει ότι ποσοστό τουλάχιστον 30% της υπέρβασης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα αφιερώνεται στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ ποσοστό μέχρι 70% μπορεί να διατίθεται από την επόμενη χρονιά από την Κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει, σε μη μόνιμη βάση, πολιτικές που έχουν στόχο να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, υπό την προϋπόθεση τήρησης των δημοσιονομικών στόχων».

Νωρίτερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ΓΣΕΕ, εν όψει του συλλαλητηρίου των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη, αύριο ημέρα των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, ο κ. Παναγόπουλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για προσπάθεια εξαπάτησης συνταξιούχων, εργαζομένων και ανέργων. Το μεγαλύτερο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πάει σε τόκους και χρεολύσια, τόνισε.
Εν τω μεταξύ, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης παρουσίασε τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα οποία, η ανεργία στο τέλος του 2013 θα κυμανθεί στο 29%-30% και το 2014 αναμένεται να φτάσει στο 31,5%, ενώ την τελευταία τριετία οι μισθωτοί έχασαν 37 δισ. ευρώ, με την αγοραστική δύναμή τους να επιστρέφει στα επίπεδα του 2000.

Keywords
Τυχαία Θέματα