Σινοϊαπωνικές επαφές

O πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε κάλεσε τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις κατά την πρώτη τους συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση.

"Ο πρωθυπουργός Αμπε εξήγησε στον πρόεδρο Σι ότι πρέπει να αναπτύξουμε τις σινο-ιαπωνικές σχέσεις επαναφέροντας τις αμοιβαία επωφελούμενες στρατηγικές σχέσεις που ίσχυαν κατά το παρελθόν", εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν θερμή χειραψία και είχαν πεντάλεπτη

συνομιλία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ιαπωνικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Ήταν η πρώτη συνάντηση αυτού του τύπου μεταξύ των δύο ανδρών μετά την άνοδο και των δύο στην εξουσία των χωρών τους, τον Δεκέμβριο για τον ιάπωνα πρωθυπουργό και τον Μάρτιο για τον κινέζο πρόεδρο.

"Η συνάντηση ήταν σύντομη αλλά είναι σημαντικό που οι ηγέτες της Ιαπωνίας και της Κίνας είχαν μια συνομιλία για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους", υπογράμμισε ο Σούγκα.

Οι συναντήσεις στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο ασιατικών δυνάμεων είναι πιο δύσκολες, μετά την επιδείνωση τον περασμένο Σεπτέμβριο εδαφικής διαφοράς για τα νησιά Ντιαόγιου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, τα οποία οι Ιάπωνες ονομάζουν Σενκάκου.

Τρία από τα πέντε νησιά του ακατοίκητου συμπλέγματος, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο του Τόκιο, εθνικοποιήθηκαν πέρυσι από την Ιαπωνία προκαλώντας την οργή της Κίνας.

Εμπειρογνώμονες εκφράζουν φόβο για ένα στρατιωτικό επεισόδιο στην περιοχή μεταξύ των δύο γειτόνων, των οποίων οι σχέσεις έχουν ήδη δοκιμαστεί από την επώδυνη μνήμη της ιαπωνικής εισβολής και κατοχής στην Κίνα από το 1931 έως το 1945.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα