Αντιδράσεις για το γερμανικό έγγραφο

Ερωτηματικά προκαλεί δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία σε συνδυασμό με τη νέα εμπλοκή στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων για το κλείσιμο του πακέτου των μέτρων και τη χαρακτηριστική δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου περί προτεκτοράτου, συμβάλλει στη βασιμότητα των πληροφοριών για νέες απαιτήσεις περί επιβολής στην Ελλάδα
διεθνούς οικονομικού ελέγχου. «Η Ελλάδα», είπε ο κ. Σόιμπλε, «θα έχει μια ευκαιρία να επιστρέψει σε βιώσιμα δημοσιονομικά πλαίσια με τους κατάλληλους μηχανισμούς που θα συσταθούν από τους διεθνείς δανειστές της». Δεν διευκρίνισε τι ακριβώς εννοεί, όμως επεσήμανε ότι «θα είναι πολιτικά δύσκολο για την Ελλάδα να το δεχτεί». Και επανέλαβε, στο τέλος των δηλώσεών του ότι τα μέτρα που έχουν προωθηθεί από την τρόικα πρέπει να ενισχυθούν «με μηχανισμούς ελέγχου, πιθανόν αυτόματους σταθεροποιητές».

Το θέμα αποτέλεσε σημείο τριβής στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει αμέσως μετά ότι «οι εταίροι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαστε προτεκτοράτο».
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ διέρρευσε προς τα μέσα ενημέρωσης συνημμένο σημείωμα προς την ελληνική κυβέρνηση, από το οποίο προκύπτουν αναλυτικά οι απαιτήσεις της γερμανικής πλευράς.

«Σημασία δεν έχει τί σου στέλνουν αλλά τι απαντάς», ήταν το σχόλιο που διέρρευσε από τη ΝΔ.  

Το αναφέρει το γερμανικό έγγραφο

Εξι νέες σκληρές ρήτρες αιρεσιμότητας φέρονται να ζητούν οι Γερμανοί από την ελληνική κυβέρνηση όπως προκύπτει από έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ.  Οι έξι ρήτρες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον περίφημο ειδικό λογαριασμό, καθώς και την μέση θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής και αυτόματης περικοπής δαπανών για κάθε απόκλιση στον προϋπολογισμό, την κατάθεση μέρους των εισπράξεων από φόρους (προτείνει το ΦΠΑ για την αποπληρωμή του χρέους) αλλά και αυξημένη «εξωτερική επιτροπεία».

Το έγγραφο  έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ καθώς θεώρησε ότι «κάποιοι αμφισβητούν πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έθεσε ζήτημα δημοσιονομικής διακυβέρνησης δεσμευμένου λογαριασμού κλπ.

Ειδικότερα, στο σημείωμα με τίτλο «Ενισχυμένη Διακυβέρνηση και Μηχανισμοί Ελέγχου» γίνεται λόγος για ειδικό λογαριασμό ο οποίος θα βρίσκεται υπό διεθνή διαχείριση, ενώ σημειώνεται ότι οι αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος θα πρέπει να εξισορροπούνται μέσω εσωτερικών προσαρμογών. Περιγράφονται επίσης οι προαπαιτούμενες δράσεις πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης:

* Για το θέμα του ειδικού λογαριασμού που θα τελεί υπό εξωτερική διαχείριση, αναφέρεται ότι «ο λογαριασμός που υιοθετήθηκε από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ενισχύεται για να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια του προγράμματος χρησιμοποιούνται μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους και εξασφαλίζεται συστήνοντας διεθνή διαχείριση (από την ΕΚΤ για παράδειγμα)».

«Όπως συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο, το χρέος θα εξυπηρετείται από τον ειδικό λογαριασμό. Οι δόσεις του EFSF και του ΔΝΤ μετά την υλοποίηση των συμφωνημένων δ
Keywords
Τυχαία Θέματα