Ανοίγει το μεγαλύτερο ορυχείο ουρανίου

Τη συγκατάθεσή της έδωσε η κυβέρνηση της Αυστραλίας στην εταιρία BHP Billiton προκειμένου να προχωρήσει στην εξόρυξη ουρανίου στο γνωστό ορυχείο του Olympic Dam στη νότια Αυστραλία.Η απόφαση αυτή, στην οποία αντιτάχθηκε ήδη το κόμμα των Πράσινων κι αρκετές οικολογικές οργανώσεις, θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο ορυχείο ουρανίου και χαλκού στον κόσμο.

Η επέκταση του ορυχείου θα δημιουργήσει 13.000 νέες θέσεις εργασίας και θα
συνεισφέρει 45 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της Αυστραλίας τις τρεις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Τόνι Μπερκ.

Η εταιρεία θα κινηθεί στα πλαίσια των διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος και θα αναλάβει να δημιουργήσει σε παραπλήσιο χώρο ένα μεγάλο οικολογικό πάρκο 140.000 εκταρίων.

Οι οικολογικές οργανώσεις από την πλευρά τους τάχθηκαν κατά της απόφασης τονίζοντας ότι η επέκταση του ορυχείου θα έχει ως αποτέλεσμα να μολυνθεί με ραδιενέργεια η ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στο θέμα ο υπεύθυνος σε θέματα πυρηνικής ενέργειας του κόμματος των πρασίνων, Scott Ludlam, είπε ότι η επέκταση και το χώμα που θα αφήσει πίσω της η εξόρυξη θα δημιουργήσει μια «καρκινογόνα οροσειρά».

Οι ποσότητες του χώματος μετά την αφαίρεση του ουρανίου, υποστηρίζουν οι οικολόγοι θα παραμείνουν στην επιφάνεια αντί να «θαφτούν» προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση της γύρω περιοχής από τη ραδιενέργεια.

Σοβαρό πρόβλημα, θα δημιουργηθεί επίσης κι από τις μεγάλες ποσότητες νερού που θα απαιτηθούν για την εξόρυξη του ουρανίου από το χώμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα