Άνοδος στα Χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η ισοτιμία του ευρώ, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντλήσουν μεγάλα ποσά ρευστότητας κατά τη σημερινή διάθεση τριετών δανείων από την ΕΚΤ για να καλύψουν τις ανάγκες τους και να αγοράσουν ομόλογα περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTS Eurofirst 300 κατέγραφε κέρδη 0,7% μετά το άνοιγμα των αγορών και 0,5% λίγο πριν από το μεσημέρι.


Αντίστοιχα, κέρδη 0,45% σημειώνει και η ισοτιμία του ευρώ, η οποία διαμορφώθηκε στα 1,3138 δολάρια.

Η προσδοκία ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν μέρος της ρευστότητας που θα αποκτήσουν από την ΕΚΤ για να αγοράζουν κρατικά ομόλογα, οδήγησε στη μείωση των αποδόσεων των 10ετών ιταλικών ομολόγων στο 6,62% και των αντίστοιχων ισπανικών τίτλων στο 5,14%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερ, περισσότερες από 10 ιταλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, σχεδίαζαν να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας ως ενέχυρο ομόλογα εγγυημένα από το ιταλικό δημόσιο.

Η άνοδος των μετοχικών αξιών ξεκίνησε χθες, μετά την απρόσμενη βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της Γερμανίας που καταρτίζεται από τον Ινστιτούτο Ifo. Το θετικό αυτό για τις αγορές νέο ακολουθήθηκε από τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον στεγαστικό τομέα των ΗΠΑ.

Η ΕΚΤ θα προσφέρει στις τράπεζες απεριόριστα ποσά τριετών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο, που ανέρχεται στο 1% με τα σημερινά δεδομένα. Παράλληλα, η ΕΚΤ διευκολύνει τις τράπεζες, διευρύνοντας τα είδη των χρεογράφων που δέχεται ως ενέχυρο για την παροχή της ρευστότητας.
Keywords
Τυχαία Θέματα