Ανησυχητική αύξηση παλίνδρομων κυήσεων

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι παλίνδρομες εγκυμοσύνες, αυτές δηλαδή που σταματούν στο πρώτο τρίμηνο. Το ποσοστό αγγίζει το 50% και σύμφωνα με τους επιστήμονες οι παράγοντες που ευθύνονται χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

«Ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να εξηγούν αυτή την αύξηση. Ίσως ευθύνεται το άγχος λόγω της γενικότερης κατάστασης, που βιώνουν σήμερα οι άνθρωποι, η ελλιπής φροντίδα υγείας, αλλά και το ότι οι γυναίκες καθυστερούν αρκετά να μείνουν έγκυες». Τα στοιχεία προέρχονται από τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών
στο Αρεταίειο Νοσοκομείο και οι επιστήμονες, σε συνεργασία και με άλλες κλινικές, βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης για την έκταση του φαινομένου.

Αυτό τόνισε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διευθυντής της Β΄Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, καθηγητής Γεώργιος Κρεατσάς, με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Υγεία της Γυναίκας-Πρόληψη», που οργανώνουν για την Τρίτη, 6 Μαρτίου, με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας, η Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολύ ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων γυναικών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς μία στις τρεις Ελληνίδες έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό αγγίζει το 27%. «Οι Ελληνίδα μάνα έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την αρχική διστακτικότητα για το εμβόλιο», ανέφερε ο καθηγητής Ευθύμιος Δεληγεώρογλου. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες, αν η εμβολιαστική κάλυψη αγγίξει το 75%, θα υπάρξει μείωση κατά 50% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

«Η πρόληψη αποτρέπει την εμφάνιση γυναικολογικών προβλημάτων» είπε ο κ. Κρεατσάς, επισημαίνοντας ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερωθούν οι γυναίκες σχετικά με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και τις πρόσφατες ιατρικές οδηγίες, με στόχο την επίτευξη της καλής υγείας που χρειάζονται.

Σημαντικά βήματα προόδου έχουν γίνει και στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και όπως είπε ο καθηγητής «πετύχαμε κυήσεις σε γυναίκες με σοβαρά προβλήματα». Αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις γυναικών που δεν διέθεταν μήτρα και όμως γέννησαν υγιέστατα μωρά, η μία με τη μήτρα της μητέρας της και η άλλη με ξένη.

Οι καθηγητές εστίασαν στην πρόληψη, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται να ακολουθούν όλες οι γυναίκες σχετικά προγράμματα και το σύστημα υγείας της Ελλάδας να καλύπτει εξετάσεις που εστιάζουν σε υπηρεσίες πρόληψης, όπως το τεστ Παπ, η ψηφιακή μαστογραφία, κλπ. «Επιπλέον, με την αύξηση των Ελληνίδων που έχουν πρόσβαση στην προληπτική ιατρική φροντίδα, θα μειωθεί και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα» είπε ο κ. Κρεατσάς.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, που θα γίνει στο Μαγγίνειο Αμφιθέατρο του Αρεταιείου Νοσοκομείου, θα παρουσιαστούν οδηγίες που διασφαλίζουν την υγεία των γυν
Keywords
Τυχαία Θέματα