Απλοποίηση διαδικασίας αδειοδότησης κεραιών

Ψηφίστηκε την Τρίτη από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με θέμα «Ρύθμιση λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς, θεμάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις». Εκτός από την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς, που είναι το κύριο αντικείμενο του νόμου, ρυθμίζονται επίσης σημαντικά εκκρεμή θέματα της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, με σημαντικότερο τη ρύθμιση του σχετικού πλαισίου για την εγκατάσταση κεραιών.

Ο νόμος παρέχει στον Υπουργό την απαραίτητη εξουσιοδοτική

διάταξη και τακτοποιεί όλα τα θέματα μεταβίβασης από το παλιό στο νέο καθεστώς, αναθέτοντας επίσης στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) την αρμοδιότητα της λειτουργίας του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ). Κάποια από τα βασικά σημεία του νόμου είναι:

-Δημιουργείται πανελλαδικό τηλεμετρικό δίκτυο συνεχούς μέτρησης και καταγραφής των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, με την ονομασία Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων. Το Παρατηρητήριο θα δημιουργηθεί εντός της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Οι πόροι για την δημιουργία του Παρατηρητηρίου είναι διασφαλισμένοι και το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Πριν μερικές μέρες η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ άνοιξε δημόσια διαβούλευση για το συγκεκριμένο έργο.

-Συστήνεται Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιακών Δικτυακών Υποδομών εντός της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Αρμοδιότητα της νέας υπηρεσίας είναι η παρακολούθηση ανάπτυξης δικτύων (δικαιώματα διέλευσης κ.ά.), η καταγραφή των δικτυακών υποδομών της χώρας (μητρώο υποδομών) και η ασφάλεια. Το μητρώο των δικτυακών υποδομών έχει επίσης εξασφαλισμένους πόρους από το ΕΣΠΑ.

-Ανατίθεται στην ΕΕΤΤ η αρμοδιότητα της τεχνολογικής ουδετερότητας των δικτύων.

-Επαναδιατυπώνονται διατάξεις των νόμων 3431/2006 και 2801/2000, οι οποίοι ορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕΤΤ.

-Προβλέπεται η μέριμνα για την έκδοση των ρυθμιστικών και νομοθετικών αποφάσεων, που θα απαιτηθούν για την λειτουργία του δορυφορικού συστήματος Galileo.

-Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

-Υποχρεώνονται οι πάροχοι (καθώς και οι αρμόδιες δημόσιες αρχές) να κοινοποιούν στο Υπουργείο σχέδια και πληροφορίες σχετικά με την όδευση νέων ενσύρματων δικτυακών υποδομών.

ΕΕΤΤ εξουσιοδοτείται να εκδίδει ρυθμιστικές αποφάσεις για την μετάβαση στο IPv6.

Keywords
Τυχαία Θέματα