Αναμένουν έξαρση στο λαθρεμπόριο

Με το λαθρεμπόριο στα καύσιμα ασχολείται το δεύτερο μέρος της έρευνας για το πετρέλαιο θέρμανσης που παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με την Νόνη Καραγιάννη.

Την έρευνα επιμελούνται οι: Χριστιάννα Κούσιου, Νεκτάριος Ανδριόπουλος, Κώστας Κορέλλης, Ανδρονίκη Τσατσαρώνη και Γιώργος Φωκιανός.

Μείωση της κατανάλωσης έως και 40% αναμένεται φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης,

αφού οι καταναλωτές στην πλειοψηφία τους δεν θα προμηθευτούν φέτος πετρέλαιο.

Ήδη πολλά πρατήρια αποφάσισαν να μην διαθέσουν φέτος πετρέλαιο καθώς όπως εκτιμούν δεν πρόκειται να το διαθέσουν.

Η αύξηση της τιμής εκτός από προβλήματα στους καταναλωτές, προκαλεί και σοβαρά προβλήματα στους βενζινοπώλες αφού ήδη 2000 πρατήρια σε όλη την χώρα έχουν κλείσει, και πάνω από 1500 βρίσκονται στο κόκκινο.

Η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Έλλη Παπαδοπούλου μιλώντας στον Νεκτάριο Ανδριόπουλο επεσήμανε πως η κατανάλωση θα μειωθεί ενώ παράλληλα θα αυξηθεί το λαθρεμπόριο στα καύσιμα.

Την αντίθεσή τους στην αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωση οι φορείς εκπροσώπησης των πρατηριούχων και των εμπόρων καυσίμων και ανακοινώνουν ότι θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του υπουργείου Οικονομικών το πρωί της Τετάρτης.

Όπως επισημαίνουν, η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες στην κοινωνία, ενώ κάτω από τις συνθήκες κρίσης που εφαρμόζεται θα εντείνει το λαθρεμπόριο και θα μειώσει τα κρατικά έσοδα. Υποστηρίζουν ακόμη ότι με την αύξηση αυτή το λαθρεμπόριο αντί να χτυπηθεί θα οργιάσει.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Χάρης Μαυράκης μιλώντας στον Γιώργο Φωκιανό επισημαίνει πως θα υπάρξει εκ των πραγμάτων μείωση των κρατικών εσόδων λόγω της μειωμένης ζήτησης.

Από την πλευρά τους οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών ζητούν να εκδοθούν οι (συνολικά 7) υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα ενεργοποιηθεί ο νόμος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου που ψηφίστηκε πέρυσι και αφορούν μεταξύ άλλων την εγκατάσταση GPS στα βυτιοφόρα, ιχνηθέτηση των καυσίμων με ραδιοϊσότοπα ή μοριακής τεχνολογίας ιχνηθέτες, κ.α.. Ο ΣΕΕΠΕ τάσσεται επίσης υπέρ των προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών, ανεξάρτητο φορέα τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας, διαφάνεια στην τιμολόγηση των διυλιστηρίων και τιμωρία των εναρμονισμένων πρακτικών.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ο ΣΕΕΠΕ επισημαίνει ότι για να μειωθούν θα πρέπει να μειωθούν οι φόροι καθώς τα περιθώρια κέρδους εταιρειών και πρατηριούχων ακόμη και αν μηδενιστούν ο καταναλωτής δεν θα κερδίσει πάνω από 8 λεπτά ανά λίτρο.

Μάλιστα ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΕΠΕ Ανδρέας Πετριανίδης επισημαίνει πως οι απώλειες κρατικών εσόδων από το λαθρεμπόριο φθάνει και τα 500 εκ ευρώ ετησίως.

Πάντως παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η εξίσωση των φόρων σε diesel και πετρέλαιο θέρ

Keywords
Τυχαία Θέματα