Πρόταση για επέκταση έως τέλος Μαρτίου 2016

Επέκταση του προγράμματος έως το τέλος Μαρτίου 2016, πρότειναν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, αλλά οι διαφωνίες για τους όρους της συνεχιζόμενης στήριξης και το ρίσκο για το τι θα συμβεί μετά υπονομεύουν το σχέδιο, τόνισαν τρεις αξιωματούχοι που είναι γνώστες των διαπραγματεύσεων, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal και ενώ απομένουν δυο 24ωρα πριν από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο. O Έλληνας πρωθυπουργός

είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος επεσημανε την ανάγκη να υπάρχει μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση της χρηματοδότησης για την Ελλάδα. O κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον αυστριακό καγκελάριο ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 16 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, ο τρόπος σύγκλισης στο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του 2016 βρέθηκε σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες ο υπ.Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Γάλλου Επιτρόπου, Ανίκα Μπράιτχαρτ, τόνισε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «σε αυτό το στάδιο των διαβουλεύσεων, όλες οι ανταλλαγές πληροφοριών είναι χρήσιμες». Τονίζει, ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, χωρίς τη συγκατάθεση και των τριών θεσμών. «Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού, όπως συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης, στις 20 Φεβρουαρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Την ίδια ώρα, φωτιά στις διαπραγματεύσεις βάζει και πάλι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg δήλωσε πρόθυμος να αφήσει την Ελλάδα να εξέλθει από το ευρώ, αν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις.

Η δήλωση - βόμβα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έρχεται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις των Μπαράκ Ομπάμα, Φρανσουά Ολάντ και Άγκελα Μέρκελ που από τη Σύνοδο της G7 τόνισαν με απερίφραστους όρους την ανάγκη να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα