Διαφθορά στην Αλβανία, Ρατσισμός στη Σλοβενία

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σημειώνει στην ετήσια έκθεσή του, που δημοσιεύθηκε σήμερα, τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αλβανία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία συνδέονται με την εκτεταμένη διαφθορά σε όλους τους κλάδους της κυβέρνησης, ιδίως στο σύστημα της δικαιοσύνης.

Στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει -μεταξύ άλλων- ότι "ένα σοβαρό πρόβλημα στην Αλβανία το 2013 ήταν ο αποκλεισμός τον μεταρρυθμίσεων,

ιδιαίτερα σε θέματα που συνδέονται με την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς τα πολιτικά κόμματα εστίασαν την προσοχή τους στις εκλογές του Ιουνίου".

"Η ατιμωρησία -αναφέρει η έκθεση- είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να τιμωρήσει τους κρατικούς λειτουργούς που έχουν διαπράξει παραβιάσεις υπήρξαν σποραδικές και όχι συνεχής. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πολιτικοί, και δικαστές, καθώς και άτομα με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, συχνά διαφεύγουν από τις αρχές της δικαιοσύνης".

"Μερικοί χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί έχουν τιμωρηθεί για παραβιάσεις. Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι συμμετείχαν με σαφήνεια σε περιπτώσεις κατάχρησης, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους νωρίτερα και εγκαταστάθηκαν σε άλλες κυβερνητικές θέσεις, χωρίς να τους επιβληθεί καμία ποινή" αναφέρει η έκθεση.

Άλλες σοβαρές παραβάσεις της Αλβανίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την έκθεση, έχουν να κάνουν με την ενδοοικογενειακή βία και τις φυλετικές διακρίσεις κατά των γυναικών.

Διακρίσεις εις βάρος των Ρομά

Οι διακρίσεις σε βάρος των Ρομά και οι καθυστερήσεις στις δίκες παραμένουν οι σοβαρότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σλοβενία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, επισημαίνεται επίσης ότι είναι αναποτελεσματική η καταπολέμηση της διαφθοράς και ότι η επιτροπή για την πάταξη του φαινομένου διαμαρτύρεται για την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης.

"Κοινωνικές διακρίσεις και περιστασιακές εξτρεμιστικές παρενοχλήσεις και βία εναντίον των Ρομά, η οποία επιδείνωσε τις σκληρές συνθήκες διαβίωσής τους, περιόρισε την πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις ευκαιρίες απασχόλησης και οδήγησε σε κοινωνική απομόνωση" ήταν το πιο σημαντικό πρόβλημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σλοβενία το περασμένο έτος, σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το 68% των οικισμών των Ρομά είναι παράνομοι χωρίς τις βασικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού ρεύματος, του πόσιμου νερού και της πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

"Ο συνήγορος του πολίτη συνέστησε στην κυβέρνηση να αναλάβει επείγουσα δράση για να νομιμοποιήσει τους οικισμούς των Ρομά. Οργανώσεις που επιτηρούν τις συνθήκες στην κοινότητα των Ρομά σημείωσαν ότι ο αποκλεισμός των Ρομά από τη στεγαστική αγορά παραμένει πρόβλημα" αναφέρεται στην έκθεση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι η αστυνομία πραγματοποίησε εκπαιδευτικά σεμινάρια για την αστυνομία και τους πολίτες, ώστε να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα της εργασίας σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Μέλη της κοινότητας των Ρομά επίσης έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα, που βοήθησε να καθιερωθεί διάλογος μεταξύ της αστυνομίας και των Ρομά.

Παρ΄ ότι δεν είναι διαθέσιμες επίσημες στατιστικές για την ανεργία και τον αναλφαβητισμό, οι οργανώσεις που παρακολουθούν τις συνθήκες και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας ανεπίσημα αναφέρουν ότι η ανεργία μεταξύ των Ρομά παρέμεινε γύρω στο 98% και ότι το ποσοστό αναλφαβητισμού έφθασε σε ποσοστό περίπου 85%.

Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει δικαστικές και διοικητικές καθυστερήσεις και τονίζει ότι οι "διαγραφέντες" ακόμα δεν είναι σε θέση να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους όσον αφορά την πρόσβαση στη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη, την απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση.

Η έκθεση επικρίνει επίσης την κυβέρνηση για αποτυχία αποτελεσματικής εφαρμογής της νομοθεσίας κατά της διαφθοράς. Επισημαίνει ότι η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό, Γιάνεζ Γιάνσα και τον δήμαρχο Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς για διαφθορά, αλλά κατηγορίες εδώ και πολύ καιρό δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί.

Άλλα προβλήματα που αναφέρθηκαν στη διάρκεια του έτους ήταν πληρότητα στις φυλακές, βία κατά γυναικών και παιδιών, παράνομη εμπορία ανδρών, γυναικών και κοριτσιών, διακρίσεις σε βάρος ομοφυλόφιλων, αμφισεξουαλικών και διαφυλικών ατόμων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα