Αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης

Την ώρα που η Αθήνα αποδέχεται να υποβάλλει αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης και όχι του προγράμματος, και οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει την ρήξη, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας απορρίπτει πριν καν δει τη σχετική επιστολή λέγοντας ότι δανειακή σύμβαση

και μνημόνιο πάνε μαζί. Εντός της ημέρας αναμένεται η υποβολή του αιτήματος της ελληνικής Κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά παράταση της σύμβασης έως έξι μήνες και θα βασίζεται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνονταν στο προσχέδιο Μοσκοβισί.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί όπου συζήτησαν το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Το αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί από την πλευρά του προέδρου του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ που θα αποφασίσει αν θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή. Πηγές της Ευρωζώνης επισημαίνουν ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις. Οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες σημείωναν ότι η Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση.

Δεν αναμένεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διακόψει ξαφνικά την έκτακτη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας-ELA, αναφέρει στο Reuters πηγή με γνώση της κατάστασης. Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί οικονομολόγοι που όπως λένε χαρακτηριστικά αποκλείεται ο Μάριο Ντράγκι, να επιλέξει να «βγάλει από την πρίζα» τις ελληνικές τράπεζες, ενώ ακόμη δεν έχει εξαντληθεί η δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.

«Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του προγράμματος-μνημονίου. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα-μνημόνιο», τόνιζαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός που χθες μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αιχμηρός απέναντι στη στάση της Γερμανίας, είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με αρχηγούς κρατών της ευρωζώνης καθώς η Αθήνα επιδιώκει να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη μεταξύ των εταίρων της.

«Η Ελλάδα πρόκειται να ζητήσει επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης για τέσσερις έως έξι μήνες» αναφέρει η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ

«Η Ελλάδα πρόκειται την Τετάρτη (σήμερα) να ζητήσει επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης για τέσσερις έως έξι μήνες» αναφέρεται Γουόλ Στριτ Τζέρναλ σε ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, «σύμφωνα με αξιωματούχους που είναι σε θέση να γνωρίζουν την κατάσταση» όπως τονίζεται.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «οι όροι της αίτησης βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Η είδηση αυτή έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά από την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Κοινοβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί άμεσα για την αποκαθήλωση όσων έγιναν με εντολή του μνημονίου και ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συγκληθεί σύνοδος κορυφής για τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας του». Το πρόβλημα που επισημαίνεται είναι ότι «οι όροι που τέθηκαν από το Eurogroup για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος μετά το τελεσίγραφο που έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή, είναι αυστηροί και αντίθετοι με ό,τι έχει διακηρύξει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής».

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως αναμένει μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη για την παράταση». Ο κ. Βαρουφάκης, σε μια σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη, όπως τονίζεται, δήλωσε: «Η γνώμη μου είναι ότι θα υπάρξει ένα κείμενο με το οποίο όλοι θα είναι ευχαριστημένοι», ενώ στο δημοσίευμα προστίθεταθ ότι «παρότι οι συνομιλίες του τις τελευταίες ημέρες με τους ομολόγους του της ευρωζώνης ήταν -όπως ο ίδιος τις περιέγραψε- "θορυβώδεις"». Τέλος, επισημαίνεται ότι «σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, λίγες ώρες πριν μιλήσει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αποτελεί μια πιθανότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα