Το doodle της Google

Στον Αλεσάντρο Βόλτα για την 270η επέτειος από την γέννηση του η google αφιερώνει το doodle της. Στον εφευρέτη της ηλεκτρικής μπαταρίας, τον διάσημο Ιταλό φυσικό, εφευρέτη και καθηγητή.

Γεννήθηκε και σπούδασε στο Κόμο της Λομβαρδίας. Δε μίλησε μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ παρουσίαζε διανοητικά προβλήματα.

Από την ηλικία των επτά ετών όμως, ήταν στο επίπεδο των άλλων παιδιών και άρχισε σύντομα να τα προσπερνά. Οι γονείς του, ο Φίλιππο και η Maria Maddalena
Inzaghi, τον έστειλαν σε χριστιανικό σχολείο με σκοπό να γίνει δικηγόρος.

Το 1774, έγινε καθηγητής της φυσικής στο γυμνάσιο του Κόμο.

Το πρώτο επιστημονικό έγγραφό του, είχε τον τίτλο "De vi attractiva ignis electrici ac phaenomenis inde pendentibus". Πολύ νέος δημοσίευσε την πρώτη του πραγματεία πάνω στη «λουγδουνική λάγηνο», έναν νέο βελτιωμένο τύπο ηλεκτροσκοπίου.

Το επίτευγμα αυτό του χάρισε τον τίτλο του καθηγητή φυσικής στη γενέτειρά του, το Κόμο, αλλά και τον τίτλο του επίτιμου μέλους της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου.

Η επόμενη επινόησή του ήταν το «ηλεκτροφόρο», δηλαδή δύο μεταλλικές πλάκες που αλληλοφορτίζονταν θετικά και αρνητικά.

Κατ´ουσίαν αυτή ήταν η πρώτη μπαταρία.

Αν με σύρμα συνδεθούν τα δύο αυτά άκρα με μια μικρή λάμπα, η λάμπα αυτή θα ανάψει, γιατί από τα σύρματα περνά ηλεκτρικό ρεύμα. Η στήλη αυτή τελειοποιήθηκε με το πέρασμα των χρόνων και σήμερα «στήλες» ονομάζονται οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται πολύ στην καθημερινή ζωή.

Εφηύρε τη βολταïκή στήλη (ηλεκτρική μπαταρία), το ηλεκτρόμετρο και το ευδιόμετρο.

Αργότερα μαζί με τους Λαβουαζιέ και Λαπλάς συμμετείχε σε πειράματα για τον ατμοσφαιρικό ηλεκτρισμό, ενώ με τον Γκαλβάνι πειραματίστηκε πάνω στον ζωικό ηλεκτρισμό.

Το έτος 1771, ένας Ιταλός ανατόμος, ο Luigi Galvani (Λουίτζι Γκαλβάνι) παρατήρησε τα εξής: Εκτελώντας ένα πείραμα με νεκρούς βατράχους, είδε ότι αν έφερνε σε επαφή τα νεύρα των μηρών με δύο διαφορετικά μέταλλα (π.χ. σίδηρο και χαλκό) ο μυς έκανε μία σύσπαση.

Αυτή όμως είναι μία ιδιότητα μόνο των ζωντανών μυών. Ο Γκαλβάνι απέδωσε το φαινόμενο σε κάποιο είδος ηλεκτρισμού στο μυϊκό σύστημα, τον οποίο ονόμασε "ζωικό ηλεκτρισμό".

Το 1881, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έδωσε προς τιμήν του το όνομα Volt (βολτ) στη μονάδα τάσης του ρεύματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα