Αγώνας δρόμου για το νέο πακέτο

Αγώναςδρόμου στο κυβερνητικό επιτελείο γιανα κλείσει το νέο πακέτο μέτρων πουπρέπει να στείλει η Αθήνα στους δανειστές,ώστε να κλειδώσει η ημερομηνία επιστροφήςτης τρόικα. Συγκεκριμένα Βρυξέλλες,Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον, ζητούνπροώθηση αξιόπιστων μεταρρυθμίσεωνστο ασφαλιστικό, αλλαγές στο καθεστώςΦΠΑ, ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στηναγορά προϊόντων, αλλά και αλλαγές στηρύθμιση των 100 δόσεων για τα χρέη προςτο Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οιελληνικές

προτάσεις θα περιλαμβάνουνμεταξύ άλλων, αύξηση του πολύ χαμηλούσυντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% που είναισήμερα, στο 9 ή 9,5%, πιθανότατα μόνο γιατις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία.Ανάμεσα στα σενάρια που επεξεργάζεταιτο Μέγαρο Μαξίμου είναι και η αύξησητου κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23στο 23,5%. Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικόστέλεχος, αυτή τη στιγμή μια άρνηση «θαοδηγούσε τη χώρα σε μία άνευ προηγουμένουπολιτική αστάθεια».

Οπρόεδρος του Συνδέσμου ΕλληνικώνΤουριστικών Επιχειρήσεων ΑνδρέαςΑνδρεάδης τόνισε στον λογαριασμό τουστο Twitterότι"ηεκτίναξη των τουριστικών αφίξεων δενάρεσε σε πολλούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση"συμπληρώνοντας πως "αύξηση ΦΠΑ σημαίνειβέβαιη πτώση δική μας και αύξηση δικήτους".

Τί ζητά η τρόικα

Ολόκληρη την ατζέντα του ασφαλιστικού με δραστική μείωση συντάξεων ακόμη και στα κατώτατα όρια και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, έχουν ανοίξει -σύμφωνα με πληροφορίες- οι εκπρόσωποι των δανειστών μας.


Η τρόϊκα, ουσιαστικά ζητά την αλλοίωση του ασφαλιστικού νόμου (ν.3863/2010) που πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και την άμεση υιοθέτηση νέων ρυθμίσεων είτε αμιγώς εισπρακτικού χαρακτήρα είτε απαγορευτικών για συνταξιοδότηση, οι οποίες θα πρέπει να προωθηθούν στην Βουλή υπό την μορφή νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό έως το τέλος του έτους.


Συμφωνα με πληροφορίες του "ΑΘΗΝΑ 9.84", στελέχη του οικονομικού επιτελείου προέβησαν στην εκτίμηση των επιπτώσεων απο τα προτεινόμενα μέτρα και κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:


Αν εφαρμοστεί η πρόταση για αφαίρεση του προνοιακού μέρους της κατωτατης σύνταξης, το οποίο δεν αντιστοιχεί σε καταβαλόμενες εισφορές , για όσους δεν έχουν συπληρώσει τουλάχιστον 20 ετη ασφάλισης, τότε η κατώτατη σύνταξη θα μειωθεί κατά 50%, περιοριζόμενη στα περίπου 240 ευρώ.

Ακόμη και η διέξοδος του ΕΚΑΣ παύει να υπάρχει, όχι μόνο για τους νέους αλλά και για τους ήδη συνταξιούχους. Το ειδικό επίδομα, θα συνδεθεί με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και φυσικά με τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονται γι αυτό. Συνέπεια, να αποκλειστεί από την χορήγηση του η συντριπτική πλειονότητα των περίπου 300.000 συνταξιούχων που σήμερα το λαμβάνουν.

Με την κατάργηση των ενδιάμεσων, ευνοίκών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την οριζόντια καθιέρωση του 62ου έτους ως κατωτάτου ορίου, περίπου 250.000 εργαζόμενοι θα δουν τον εργασιακό βίο τους να αυξάνεται έως και κατά επτά χρόνια.

Η μείωση των ήδη περιορισμένων ειδικών συντελεστών υπολογισμού της σύνταξης που προβλέπει ο νόμος του 2010 και η άμεση -χωρίς περίοδο χάριτος- εφαρμογή τους, οδήγει στην δραστική περικοπή των νέων συντάξεων που θα αγγίξει ακόμα και το 20%.

Οι νέες συντάξεις, θα συμπιεστουν 15% με 20% επιπλέον, με την αλλαγη του τρόπου υπολογισμού καθώς η δραστική μείωση μισθών εξαιτίας της κρίσης θα περάσει και στις συντάξεις.. Η τρόϊκα, ζητά ως βάση υπολογισμού τα 5 τελευταία χρόνια εργασίας αντί του συνόλου του εργασιακου βίου με στόχο την αφαίρεση 1,3 δισ. ευρώ από τις συντάξεις την επόμενη διετία προς όφελος του κρατικού προϋπολογισμού.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι οι απαιτήσεις των δανειστών μας, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.


Όπως εξηγούν, αν πρόκειται για διαπραγματευτικό μπρα ντε φερ εκ μέρους της τροικας, τότε ανοίγοντας ολόκληρη την βεντάλια του ασφαλιστικού θα επιχειρήσει να διασφαλίσει μέρος των αξιώσεων της.

Αν, όμως, πρόκειται για πακέτο προτάσεων το οποίο οι δανειστες θεωρούν ότι πρέπει να υλοποιηθεί στο σύνολο του και επιμείνουν, τότε -αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές- "υπάρχει κίνδυνος η διαπραγματευση για το συνταξιοδοτικό να τιναχθεί στον αέρα".

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κωστάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα