Ο Γ. Καλαντζής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής, με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργου Ορφανού, για την ίδρυση και λειτουργία τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, παρενέβη στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων του «ΑΘΗΝΑ 9.84» με τη Νίκη Λυμπεράκη. Μεταξύ άλλων, είπε:
«Για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τα πανεπιστήμια έχουν το αυτοδιοίκητο
κι αποφασίζουν μόνα τους για τα Προγράμματα Σπουδών, που θα διδαχθούν σε όλα τα τμήματα, ανεξάρτητα αν αυτά είναι η Θεολογική Σχολή, το τμήμα Χημείας, η Φιλολογία, η Ιστορία ή κάτι άλλο. Το τμήμα Θεολογίας με μία απόφαση 26-4 κι η Σύγκλητος με μία απόφαση 19 υπέρ και μία ψήφο κατά, αποφάσισε τη θεραπεία συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων. Πρόκειται περί μίας ακαδημαϊκής απόφασης, δηλαδή, η οποία- βεβαίως- έχει ευρύτερη σημασία για τη χώρα μας».
Και πρόσθεσε: «Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού μας, είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, καλό είναι να θυμόμαστε ότι και τα τέσσερα πρεσβυγενή Ορθόδοξα Πατριαρχεία βρίσκονται σε μουσουλμανικές χώρες κι αυτή την περίοδο ειδικά, που οι Χριστιανοί διώκονται στη Μέση Ανατολή, το παράδειγμα κι η στάση της χώρας μας, γενικότερα κι ιδιαίτερα των δημοσίων ανδρών της, μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια, καταδεικνύοντας ότι η Δημοκρατία αποτελεί απάντηση και λύση. Συνεπώς, θεωρίες, αντιλήψεις και στάσεις, που άμεσα ή έμμεσα υπονοούν ότι ο Χριστιανισμός κι ειδικότερα η Ορθοδοξία και το Ισλάμ δεν μπορούν να συνυπάρχουν, δεν αφορούν μόνο το εσωτερικό της χώρας μας, αλλά δημιουργούν ευρύτερα προβλήματα και στην διεθνή εικόνα της χώρας μας, αλλά και στους δοκιμαζόμενους Χριστιανούς».
Keywords
Τυχαία Θέματα