«Αγανακτισμένοι» της Αθήνας στην πλατεία Συντάγματος

Πλήθος πολιτών όλων των ηλικιών και κυρίως νέοι ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό κάλεσμα, που έγινε μέσω της ιστοσελίδας του Facebook, να συγκεντρωθούν στις κεντρικές πλατείες των ελληνικών πόλεων το απόγευμα της Τετάρτης, σε ένδειξη αγανάκτησης στα μέτρα λιτότητας. Πάνω από είκοσι χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν στη πλατεία Συντάγματος, αντιδρώντας στην οικονομική κρίση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για παρόμοιες κινητοποιήσεις με αυτές που διεξήχθησαν στην Ισπανία.
Η δημοσιογράφος του «ΑΘΗΝΑ 9.84» Νίκη Λυμπεράκη συνομίλησε
με «αγανακτισμένους» πολίτες της Αθήνας, οι απόψεις των οποίων παρουσιάστηκαν στην εκπομπή του σταθμού μας «Καλημέρα Αθήνα»:
* «Σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζονται ίδιες πολιτικές. Σε όλη την Ευρώπη, ο κόσμος της εργασίας βρίσκεται αντιμέτωπος με τα ίδια προβλήματα. Θα βρεθεί ο τρόπος, σε όλη την Ευρώπη, να σαρώσει αυτό το καθεστώς που έχει επιβληθεί στους εργαζομένους».

* «Με ενημέρωσαν τα παιδιά μου από το Facebook και νομίζω ότι ήταν υποχρέωσή μου να έρθω, όχι περισσότερο για μένα, αλλά για τα παιδιά μου. Δεν υπάρχει μέλλον για τα παιδιά μου, νομίζω, τώρα και ας έχουν πτυχίο και ας είναι μορφωμένα. Για τη σημερινή γενιά δεν υπάρχει κανένα μέλλον».

Ν. Λυμπεράκη: Έχετε, λόγω της κρίσης, υποστεί πολλές σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, ως ένας άνθρωπος νέος;

Απάντηση: «Και πριν από την κρίση βέβαια ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα και τώρα έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο και πιστεύω ότι όσο πάει, αν δεν ξεσηκωθούμε και αν μας βλέπουν όλους καθόμαστε στα σπίτια μας και αν δεν βγει ο κόσμος στο δρόμο να διεκδικήσει αυτά που του αξίζει, γιατί δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο, ζητάμε να δουλεύουμε με ασφάλεια, ζητάμε να μπορούμε να περπατάμε στους δρόμους ασφαλείς, ζητάμε να έχουμε δουλειά. Δεν ζητάμε κάτι φοβερό. Δεν ζητάμε εμείς να γίνουμε πλούσιοι, όπως έγιναν αυτοί. Ζητάμε αξιοπρέπεια».

* «Δεν θεώρησα ότι έχω άλλη εναλλακτική, από το να έρθω στη συγκέντρωση».

* «Βλέπουμε τα πράγματα να παίρνουν μια πολύ παράξενη τροπή και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει αυτό. Νομίζω ότι είναι η μόνη αντίδραση που μπορούμε να έχουμε, αυτή τη στιγμή. Ελπίζω, αυτή η συγκέντρωση, να κάνει τη διαφορά».

Ν. Λυμπεράκη: Είναι οι αγανακτισμένοι της Αθήνας απόψε εδώ;

Απάντηση: «Ναι, είναι οι αγανακτισμένοι της Αθήνας. Είναι χωρίς πολιτική χροιά. Νομίζω ότι αυτό που ζούμε, είναι μάλλον μια κρίση συνείδησης και λιγότερο μια οικονομική κρίση. Δηλαδή, θεωρώ, ότι τώρα είναι η στιγμή να αλλάξουμε κάποια πράγματα, να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα. Εγώ, τουλάχιστον, γι' αυτό κατεβαίνω στο δρόμο».

* «Ποτέ δεν έχω ευαισθητοποιηθεί αρκετά και να πιστέψω ότι κάτι θα αλλάξει, αν κατέβω στο δρόμο.  Αλλά από το να καθίσω στο σαλόνι του σπιτιού μου και να γκρινιάζω, καλύτερα να κατέβω στο δρόμο».

* «Συμμετέχω στη συγκέντρωση για να διαμαρτυρηθώ για την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Είμαι ένα θύμα της κρίσης. Είμαι άνεργη. Γενικώς, είμαστε απαισιόδοξο
Keywords
Τυχαία Θέματα