Reuters: Οικονομική κρίση και στα κόμματα

Δύο πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη δική τους οικονομική κρίση γράφει το πρακτορείο Reuters σε εκτενές ρεπορτάζ όπου δημοσιεύει στοιχεία για τα χρέη των της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρει Νέα Δημοκρατία
και ΠΑΣΟΚ, τα βασικά μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, έχουν χρέη άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι τα κόμματα στην Ελλάδα χρηματοδοτούνται από το κράτος ανάλογα με τις ψήφους που λαμβάνουν, ενώ τα μεγάλα κόμματα έβαζαν ως εγγύηση μελλοντική χρηματοδότηση.

Τραπεζικές πηγές που γνωρίζουν το θέμα λένε στο πρακτορείο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρωστούν 232 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.

Μάλιστα μερικά από τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται ενώ τα χρέη υπερβαίνουν κατά πολύ τα 37 εκατομμύρια που πήραν πέρσι τα κόμματα.

Σε δηλώσεις του ο Λέανδρος Ρακιντζής, αναφέρει ότι η οικονομική κρίση των δύο μεγάλων κομμάτωνείναι η απόδειξη ότι το σύστημα της χρηματοδότησης είναι λάθος.

Το Reuters σημειώνει ότι προς το παρόν, η χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι με βάση την αναλογία των ψήφων κάθε κόμματος στις εκλογές του 2009, αλλά από τον Ιανουάριο θα γίνει σύμφωνα με τις εκλογές του 2012.

Σε αυτές τις εκλογές ΠΑΣΟΚ είδε το μερίδιό του να κάνει βουτιά από 43% στο 12% ενώ το μερίδιο της Νέας Δημοκρατίας μειώθηκε από 33% στο 29%.

Ο Κώστας Τσιμάρας, γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε στο Reuters ότι ο κύριος όγκος των τραπεζικών δανείων πληρώνονται στην ώρα τους, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες για να εξυπηρετηθούν κανονικά οι υποχρεώσεις.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν θέλησαν να σχολιάσουν τα στοιχεία για τα δάνεια που χρωστούν.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ορισμένα δάνεια εμφανίζουν καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους άνω των 90 ημερών.

Αναφορικά με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων από την πλευρά της ΝΔ τονίστηκε ότι όλοι πληρώνονται κανονικά, ωστόσο αυτό δεν ισχύει με τους προμηθευτές, ενώ από το ΠΑΣΟΚ και πάλι αρνήθηκαν να κάνουν κάθε σχόλιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα