Reuters: 300 δισ. η διάσωση της Ισπανίας

Η Ισπανία για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι μπορεί να χρειάζεται μια πλήρη διάσωση, 300 δισ. ευρώ, εάν το κόστος δανεισμού παραμείνει σε αυτά τα μη βιώσιμα επίπεδα, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο της ευρωζώνης.Ο υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos έφερε το ζήτημα στη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Wolfang Schaeuble σε μεταξύ τους συνάντηση στο Βερολίνο, καθώς το κόστος δανεισμού για την Ισπανία ξεπέρασε το 7,6%.

Εάν χρειαστεί, τα κεφάλαια αυτά μπορεί να έλθουν επιπλέον με τα
100 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί ότι θα λάβει για τον τραπεζικό κλάδο, φθάνοντας τις αντοχές των πόρων της ευρωζώνης σε οριακό σημείο.

Ο Schaeuble, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόνισε στον Ισπανό υπουργό Οικονομικών ότι είναι απρόθυμος να εξετάσει μια διάσωση προτού τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης, ESM.

«Ο De Guindos μιλούσε για 300 δισ. ευρώ, για ένα πλήρες πρόγραμμα, αλλά η Γερμανία δεν συμφωνούσε με την ιδέα μιας διάσωσης αυτή τη στιγμή», τόνισε ο αξιωματούχος στο Reuters.

 «Τίποτα δεν θα γίνει μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο ESM. Μόλις αυτό συμβεί, θα δούμε ποιο θα είναι το κόστος δανεισμού για την Ισπανία, και ίσως επιστρέψουμε σε αυτό το ερώτημα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Ισπανία έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα και να ζητήσει μια πλήρη διάσωση.

Ερωτηθείς για τις πηγές των σχολίων, κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «διαψεύδουμε κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο. Η πιθανότητα για διάσωση 300 δισ. ευρώ για την Ισπανία δεν έχει εξεταστεί, και δεν έχει συζητηθεί».

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα