O Τύπος στον κόσμο

Η πιο αιματηρή βομβιστική επίθεση στην ιστορία της Τουρκίας εξακολουθεί να απασχολεί τον διεθνή Τύπο ιδιαίτερα λόγω της αναταραχής στη γειτονιά της χώρας αλλά και του πολωμένου κλίματος εντός τους τουρκικής κοινωνίας, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου. Πολλές οι αναφορές στη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις τοπικές εκλογές στην Αυστρία αλλά και στην επανεκλογή Λουκασένκο στη Λευκορωσία.

Για Τουρκία: "Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ακτιβιστές που σκοτώθηκαν από τη
βομβιστική επίθεση" αναφέρει ο Guardian. "Κλέφτη, δολοφόνε Ερντογάν" φώναζε ανάμεσα σε άλλα συνθήματα το εξαγριωμένο πλήθος στη συγκέντρωση για την αιματοχυσία του Σαββάτου όπου τελικά σκοτώθηκαν 128 διαδηλωτές. Γυναίκες και άνδρες έκλαιγαν ανοιχτά στη χθεσινή συγκέντρωση για τον θάνατο των ακτιβιστών στη διπλή βομβιστική επίθεση στη διάρκεια μιας ειρηνικής διαδήλωσης το Σάββατο. "Χάσαμε αρκετούς ωραίους ανθρώπους" δήλωσε ο Αχμέτ, ενώ ο Μουσταφά είπε "δεν μπορούσα να κλάψω χθες, ήμουν σε σοκ", που αγκάλιαζε έναν φίλο, που έχασε τον αδελφό του στην επίθεση. Τουλάχιστον 128 σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε μια συγκέντρωση ειρήνης που είχε διοργανωθεί από αρκετά αριστερά κινήματα συμπεριλαμβανομένου του Κουρδικού κόμματος HDP με στόχο να δοθεί ένα τέλος στην κλιμακούμενη βία μεταξύ της Τουρκικής κυβέρνησης και του PKK.

Από την πλευρά της "η Τουρκική κυβέρνηση λέει ότι οι εκλογές θα προχωρήσουν κανονικά" αναφέρει η ίδια εφημερίδα. Ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε ότι μια πιθανή ματαίωση δεν αποτελεί επιλογή και πως θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας περαιτέρω μετά τη βομβιστική επίθεση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το BBC "η τουρκική πολεμική αεροπορία βομβάρδισε στόχους του PKK στο βόρειο Ιράκ, την ώρα που η χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος". Η κίνηση αυτή έγινε λίγες ώρες μετά την απόρριψη από πλευράς κυβέρνησης μιας πρότασης για εκεχειρία από το PKK.

Για δύο άνδρες βομβιστές αυτοκτονίας κάνει λόγο το γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ έχουν γίνει συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος. Επισήμως, η τουρκική κυβέρνηση κρατά στους 97 τον επίσημο απολογισμό, με αρκετούς όμως τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ το φιλοκουρδικό HDP τον έχει ήδη ανεβάσει σε πάνω από εκατό. "Συνεχίζεται η έρευνα για την αναγνώριση των σορών των δύο τρομοκρατών, οι οποίοι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αυτοκτονίας" το Σάββατο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου αργά το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έχουν αναγνωριστεί οι σοροί 92 θυμάτων και διενεργούνται εξετάσεις για να αναγνωριστούν και οι άλλες πέντε. Το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερος -128 νεκροί- κάτι που οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει.

"Συνέτριψαν ζωές αλλά και ελπίδες σε όλη τη χώρα οι βομβιστικές επιθέσεις" αναφέρει η Hurriyet.

"Η επίθεση στην Τουρκία οδηγεί τη χώρα σε μεγαλύτερη αναταραχή" αναφέρει η WSJ. Οι βομβιστικές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου, που οδήγησαν στο θάνατο 97 βαθαίνουν το κλίμα πόλωσης και την αναταραχή στη χώρα, που αντιμετωπίζει δύο ακόμα προκλήσεις το Ισλαμικό Κράτος και την προσφυγική κρίση.

"Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στην Τουρκία" αναφέρουν οι FT. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ανάμειξη του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η Monde αναφέρει "Τριήμερο πένθος στην Τουρκία για την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που συνέβη στη χώρα". "Τουρκία: Συνέβη το χειρότερο σενάριο" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Liberation.

"Ερωτηματικά για το αιματοκύλισμα του Σαββάτου" γράφει ο Μουράτ Γετκίν στην Hurriyet. Ο αριθμός των θυμάτων του μεγαλύτερου τρομοκρατικού χτυπήματος στην ιστορία της Τουρκίας ξεπέρασαν τους 95 με εκατοντάδες τραυματισμένους και 65 σε κρίσιμη κατάσταση. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για δύο βομβιστές αυτοκτονίας παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία τελική εκτίμηση ή επιβεβαίωση ότι αυτοί που προχώρησαν σε αυτή την κίνηση προέρχονταν από το Ισλαμικό Κράτος. Βάσει κυβερνητικών, δικαστικών πηγών και πηγών ασφαλείας το CNN Turk μετέδωσε χθες ότι τα πτώματα των δύο βομβιστών δεν έχουν βρεθεί και είναι αδύνατον να συγκεντρωθεί υλικό για εξέταση DNA. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη απαριθμήσει τις οργανώσεις που ευθύνονται για τέτοιου είδους επιθέσεις στην Τουρκία όπως το Ισλαμικό Κράτος, το PKK και δύο ακροαριστερές οργανώσεις. Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα, που τίθενται αφορά την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στη προχθεσινή συγκέντρωση με δεδομένο ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι το Ισλαμικό Κράτος και άλλες παράνομες οργανώσεις ενδεχομένως να πραγματοποιούσαν μια τρομοκρατική ενέργεια εντός Τουρκίας. Κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι υπήρχαν μέτρα ασφαλείας, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτζάρογλου να ζητά την παραίτηση του υπουργού δικαιοσύνης, ενώ κατέκρινε την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη Συρία, ζητώντας να αλλάξει η εξωτερική πολιτική της χώρας. Πάντως, καθώς περνά το πρώτο σοκ από το αιματοκύλισμα στην Άγκυρα θα αυξάνονται τα ερωματικά...

Σε άρθρο -ανάλυση της Ελίφ Σαφάκ, βραβευμένης συγγραφέως στον Guardian με τίτλο "Αθώες καρδιές που χτυπούσαν για την ειρήνη σταμάτησαν με βία". Ο κόσμος θα πρέπει να ακούσει τους αναρίθμητους πολίτες στην Τουρκία, που είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την ειρήνη και τη δημοκρατία. Ήταν αφιερωμένη στην "ειρήνη και τη δημοκρατία" αλλά η συγκέντρωση κατέληξε σε αιματοχυσία. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από αριστερά, φιλελεύθερα κόμματα, κάποιοι ήταν συνδικαλιστές αλλά και μέλη του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας. Ήταν πρωί όταν συνέβη η τραγωδία κάποιοι τραγουδούσαν, κρατώντας τα χέρια άνδρες και γυναίκες σε έναν τυπικό χορό των Κούρδων. Τότε συνέβη η πρώτη έκρηξη και αμέσως μετά η δεύτερη. Κάποιο σύνθημα σε πλακάτ που έπεσε στο δρόμο έλεγε: "μας έχει λείψει να κοιτάμε τον ουρανό χωρίς αίμα γύρω". Η Άγκυρα δεν είναι μια απλή πόλη, εκτός από πρωτεύουσα της Τουρκίας και πόλη, που φιλοξενεί χιλιάδες φοιτητές έχει εξελιχθεί σε κέντρο δημοκρατικών κινημάτων και αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η ατμόσφαιρα της Τουρκίας είχε οξυνθεί από τη στιγμή που για πρώτη φορά από το 2002 το κόμμα του Ερντογάν δεν κατόρθωσε να πετύχει πλειοψηφία. Τέσσερα κόμματα εισήλθαν στη βουλή, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας. Αλλά παρά τις συνεχείς προσπάθειες, δεν κατόρθωσε να γίνει εφικτή μια κυβέρνηση συνασπισμού. Αντιθέτως, η κυβέρνηση και ο Ερντογάν ιδιαίτερα που θέλει να γίνει προεδρική η δημοκρατία οδήγησε τη χώρα σε μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση. Η οικονομία της Τουρκίας ταρακουνήθηκε όπως και η κοινωνία, η ελευθερία του Τύπου περιορίστηκε και άλλο ενώ εκφοβίζονταν δημοσιογράφοι. Οι εντάσεις αυξάνονταν ενώ η Τουρκία σίγουρα δεν χρειαζόταν τόσο σύντομα νέες εκλογές. Οι βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου ήταν μέρος μια σειράς επιθέσεων που ξεκίνησαν τον Ιούνιο στο Ντεγιάρμπακιρ, μετά το Σουρούτς και τώρα η Άγκυρα. Σε στιγμές κρίσης, τα έθνη θα πρέπει να ενώνονται εναντίον της τρομοκρατίας. Αλλά η Τουρκία εδώ και καιρό αντιμετωπίζει ένα πολωτικό κλίμα και το κενό μεταξύ προκυβερνητικών και αντικυβερνητικών δυνάμεων δεν μπορεί εύκολα να γεφυρωθεί. Η χώρα άλλωστε βρίσκεται σε μια περιοχή πολύ ταραχώδη, με γείτονες όπως η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ (...) την ώρα που η κυβέρνηση έχει αποξενωθεί από τον κόσμο. Αντί της συνύπαρξης και του συμβιβασμού, χρησιμοποιεί διγλωσσία και έχθρα, κάτι που δεν βοηθάει. Ωστόσο υπάρχουν αναρίθμητοι λαοί στην Τουρκία, οι Κούρδοι, Εβραίοι, Αρμένιοι, Αλεβίτες που είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την ειρήνη και τη δημοκρατία. Ο κόσμος θα πρέπει να τους ακούσει πια...

Στη Γερμανία: "Συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με την καγκελάριο Μέρκελ" αναφέρει ο γερμανικός Τύπος. Αντιμέτωπη με την ολοένα αυξανόμενη δυσφορία στους κόλπους του δικού της συντηρητικού μπλοκ και των Βαυαρών συμμάχων για το άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες, η Άνγκελα Μέρκελ αποκλείει σε συνέντευξή της το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετου φόρου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ δηλώνει την ίδια στιγμή ότι η Γερμανία θα δεχθεί περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, τονίζοντας ότι αυτή την στιγμή ο πραγματικός αντίπαλος της Μέρκελ είναι το ίδιο της κόμμα. "Μπορούμε να χαιρόμαστε επειδή διαχειριζόμασταν καλά την οικονομία μας επί χρόνια και η οικονομική μας κατάσταση είναι σήμερα καλή" δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, στην Bild. Ερωτηθείσα συγκεκριμένα εάν δίνει τον λόγο της ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων που να συνδέονται με την προσφυγική κρίση, η καγκελάριος απάντησε: "Ναι, ρητώς". Το Σάββατο, η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής ενός "φόρου αλληλεγγύης" για να καλυφθεί το κόστος προκειμένου να σταματήσει η άφιξη αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.

Στην Αυστρία: "Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών κρατά τους ακροδεξούς μακριά από την εξουσία στην Αυστρία" αναφέρει ο Guardian. Ξεκάθαρη νίκη πέτυχαν οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο και στο δήμο της Βιέννης, αφήνοντας στη δεύτερη θέση, και μάλιστα σε απόσταση εννέα εκατοστιαίων μονάδων, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων. Oι δημοσκοπήσεις έδειχναν έως την τελευταία στιγμή μια μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στα δύο κόμματα. Σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του εδώ και 21 χρόνια δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη στη Βιέννη, Μίχαελ Χόιπλ, αποσπά ποσοστό 39,5%, έναντι 44,3% στις τελευταίες εκλογές το 2010, Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο προσπάθησε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την προσφυγική κρίση, περιορίζεται στο 31% από 25,8% στην προηγούμενη αναμέτρηση. Πριν από δύο εβδομάδες, οι Ελεύθεροι πέτυχαν εντυπωσιακή νίκη στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, όπου διπλασίασαν το ποσοστό τους από το 15,3% στις εκλογές του 2009 στο σε 30,4%. Μπορεί οι Ελεύθεροι να βελτίωσαν κατά σχεδόν έξι μονάδες το ποσοστό τους, ωστόσο το αποτέλεσμα αποτελεί έμμεσα μια ήττα του αρχηγού τους, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος απέτυχε για τρίτη στη σειρά φορά σε εκλογές στη Βιέννη να κατακτήσει την επιδιωκόμενη πρώτη θέση και να αναδειχθεί δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης. Κατά την άποψη ορισμένων παρατηρητών, ο Στράχε αποτελεί μια οξύτερη εκδοχή του διαβόητου πρώην αρχηγού της αυστριακής ακροδεξιάς και στο μεταξύ θανόντα Γεργκ Χάιντερ, τον οποίο διαδέχθηκε μετά τη διάσπαση του Κόμματος των Ελευθέρων τον Απρίλιο του 2005. Ο ίδιος έχει θέσει επανειλημμένα από τότε υποψηφιότητες τόσο για το αξίωμα του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη στη Βιέννη, όσο και του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας, αποτυγχάνοντας έως τώρα - παρά τις εντυπωσιακές ανόδους των Ελευθέρων του - και στους δύο στόχους του.

Στη Λευκορωσία: "Επανεκλέγεται ο τελευταίος δικτάτορας" αναφέρει η DW. Η κεντρική επιτροπή εκλογών ανακοίνωσε ότι ο Λουκασένκο κέρδισε τις εκλογές με 83,5%, έναντι ποσοτού 80% που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2010. Στις εκλογές συμμετείχαν άλλοι τρεις υποψήφιοι, εκ των οποίων οι δύο θεωρούνται πιστοί στον Λουκασένκο. Η τρίτη υποψήφια, Τατιάνα Κοροτκέβιτς, εκπροσωπεί την αντιπολίτευση, η οποία ωστόσο θεωρείται διασπασμένη. Μάλιστα ένα μέρος της αντιπολίτευσης αρνήθηκε να συμμετάσχει στις εκλογές, καλώντας και τους πολίτες να απέχουν από τις κάλπες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πάντως, η συμμετοχή ξεπέρασε το 80%, ενώ το 40% των ψηφοφόρων είχαν ψηφίσει πριν την Κυριακή. Τις εκλογές του 2010 είχαν ακολουθήσει εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας Μινσκ και στη συνέχεια ο Λουκασένκο συνέλαβε εκατοντάδες αντιφρονούντες, μεταξύ των οποίων και επτά από τους δέκα ανθυποψηφίους σε εκείνες τις εκλογές. "Μετά από αυτό οι πιο σημαντικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης είτε βρέθηκαν στη φυλακή, είτε διέφυγαν στο εξωτερικό και βέβαια δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εκλογές του 2015" εξηγεί στη γερμανική τηλεόραση (ARD) η βουλευτής των Πρασίνων Μαρί Λουίζ Μπεκ, η οποία βρέθηκε την Κυριακή στο Μινσκ συμμετέχοντας σε αποστολή διεθνών παρατηρητών. O Αλεκσάντερ Λουκασένκο, πρώην διευθυντής αγροτικής κολεκτίβας την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, παραμένει στην εξουσία αδιαλείπτως από το 1994. Λόγω της αυταρχικής διακυβέρνησής του έχει χαρακτηριστεί «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», ενώ διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία, απολαμβάνοντας εμπορικά προνόμια. Από το 2004 η ΕΕ έχει επιβάλει μία σειρά κυρώσεων, αλλά φαίνεται να εξετάζει τη μερική, τουλάχιστον, αναθεώρησή τους, εάν η έκθεση των διεθνών παρατηρητών οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξαν παρατυπίες στις εκλογές της Κυριακής. Σε ένα πρώτο βήμα η ΕΕ θα μπορούσε να «χαλαρώσει» την απαγόρευση εισόδου και τους περιορισμούς στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών που ισχύουν σήμερα για 150 συνεργάτες ή οπαδούς του προέδρου Λουκασένκο. Σε μία ένδειξη πιο ήπιας μεταχείρισης της αντιπολίτευσης η αστυνομία του Μινσκ επέτρεψε τελικά τη διεξαγωγή αντικυβερνητικής διαδήλωσης την παραμονή των εκλογών. Πάντως, οι ανταποκριτές της γερμανικής τηλεόρασης θεωρούν μάλλον απίθανο να χαρακτηριστούν «δημοκρατικές» οι εκλογές της Κυριακής από τους διεθνείς παρατηρητές.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, cnn turk, sueddeutsche zeitung, εκλογες, guardian, διαδηλωσεις, σοκ, pkk, bbc, συλληψεις, συμμετοχή, hurriyet, wsj, monde, liberation, cnn, dna, τίθενται, βομβα mall, βουλη, μερκελ, μπλοκ, bild, sueddeutsche, άφιξη, δημοσκοπηση, μπεκ, ρωσία, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εφημεριδα δημοκρατια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, κομματα, ρωσία, αστυνομια, βημα, γερμανια, δημοκρατια, εβραιοι, ηττα, ιραν, ιρακ, οικονομια, τηλεοραση, ωρα, bbc, bild, cnn, cnn turk, dna, guardian, hurriyet, pkk, wsj, αγκυρα, αρθρο, αυστρια, αιμα, αλεξανδρα, ανγκελα μερκελ, ασυλο, ατμοσφαιρα, άφιξη, αχμετ, εβδομαδες, βιεννη, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γειτονια, γινει, δεδομενο, δυνατοτητα, διγλωσσια, δοθει, εγινε, ευκολα, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκθεση, εκρηξη, εκτιμηση, ελευθερια, ελλειψη, εμμεσα, ενεργεια, εξετασεις, εξι, εποχη, επτα, ερντογαν, ερευνα, εσωτερικων, ευρωπη, εφημεριδα, ζητα, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, κεμαλ, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κομμα, λειψει, λογο, μακρια, μπλοκ, νικη, πενθος, πολεμικη αεροπορια, πρωι, σαββατο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, συρια, σοκ, συνθηματα, τατιανα, τίθενται, τουρκια, τριτη, τιτλος, φυλακη, φορα, χαιρομαστε, ωρες, εννεα, επεισοδια, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, καρδιες, κυριακη, liberation, μπεκ, monde, νεκροι, πληροφοριες, sueddeutsche zeitung, sueddeutsche, υλικο, χερια
Τυχαία Θέματα