«Οι Έλληνες γνωρίζουν από προσφυγιά»

Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες. «Οι Έλληνες γνωρίζουν από προσφυγιά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ

για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, οποίος, από την πλευρά του, εξέφρασε τον θαυμασμό του για την αλληλεγγύη που δείχνει ο ελληνικός λαός προς τους πρόσφυγες. «Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι Πορτογάλος, οπότε καταλαβαίνω την κατάσταση. Στη χώρα μου κι εδώ είναι το ίδιο», είπε ο κ. Γκουτιέρες και πρόσθεσε πως διαπίστωσε ανθρωπιά και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό. Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι παίρνουν φροντίδα, είπε και επισήμανε ότι ο κόσμος θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν. Αν δεν υπάρχει ανθρωπιά δεν γίνεται τίποτα, επανέλαβε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για την Ευρώπη.

«Και στην Ελλάδα υπήρχαν εξαρχής δυσκολίες, αλλά η διαφορά μεταξύ προσφύγων και μεταναστών είναι ξεκάθαρη τώρα» τόνισε, από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως οι Έλληνες έχουν την εμπειρία των προσφύγων διότι στο παρελθόν πολλοί Έλληνες ήλθαν από το Αιγαίο ως πρόσφυγες.

Έτσι, υπάρχει στο μυαλό μας η έννοια του τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας. Γι΄αυτό πιστεύω ότι ο κόσμος κινητοποιείται, ειδικά στη Μυτιλήνη, επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανεφέρθηκε στον ρόλο των τοπικών αρχών, που, όπως σημείωσε, προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.

Χθες ο Ύπατος Αρμοστής επισκέφθηκε με τον Δήμαρχο Αθηναίων το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα.

«Η εικόνα που μας μετέφερε ο κ. Γκουτιέρες είναι ότι οι προσφυγικές ροές θα παραμείνουν πάρα πολύ μεγάλες στο άμεσο μέλλον», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας ότι κατά το παρελθόν είχαν γίνει πολύ λίγα πράγματα και έτσι πρέπει να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Το Σάββατο και την Κυριακή ο ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ βρέθηκε στην Λέσβο, όπου πραγματοποιησε επίσκεψη στα κυριότερα σημεία εισόδου των προσφύγων, το κέντρο ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μορια, το υπο διαμόρφωση κέντρο φιλοξενίας στον Καρα Τεπε, αλλά και τις πρώην εγκαταστασεις του ΠΙΚΠΑ όπου φιλοξενουνται πρόσφυγες. Ο κύριος Γκουτιέρες είχε σειρά συναντήσεων με το δήμαρχο του νησιού Σπύρο Γαληνό και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιουνται στο νησί, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη στους κατοίκους και τις αρχές της Λέσβου για την στάση τους προς τα καραβάνια προσφύγων που φτάνουν στο νησί ενώ τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προσφυγικη κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βάλει τέλος στην «επιλογή» προσφύγων από τις χώρες-μέλη της, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασής τους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα μετατραπεί σε μια ντροπιαστική «αγορά ανθρώπων», κατήγγειλε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Μίλησε για «ρατσιστικά κριτήρια» από κάποιες χώρες. «Οι απόψεις όπως, 'θέλουμε 10 χριστιανούς' ή '75 μουσουλμάνους' ή 'τους θέλουμε ψηλούς, ξανθούς, με γαλανά μάτια και τρία παιδιά' προσβάλλουν την προσωπικότητα και την ελευθερία των προσφύγων.

Στο μεταξύ, περίπου 3.500 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά, από τη Χίο και τη Μυτιλήνη. Οι περίπου 400 που έχουν φτάσει στην πλατεία Βικτωρίας, θα μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου. Στο μεταξύ, 1624 πρόσφυγες διασώθηκαν το τελευταίο τριήμερο στο Αιγαίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα