«Grexit την Πρωτοχρονιά»

Έξοδο της Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου 2013 «βλέπει» η Citigroup, την οποία θα ακολουθήσει ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος, με μια μεγάλη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2013 και μια ήπια ανάπτυξη στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το νέο νόμισμα της Ελλάδας θα υποτιμηθεί κατά 60% σε σχέση με το ευρώ και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο (50%-60%) για τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Θεωρούμε ότι θα είναι αναπόφευκτες τεράστιες επιπτώσεις
στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, και ήδη λαμβάνουν χώρα σε κάποια βαθμό», επισημαίνει η Citigroup.

Τονίζει δε ότι μετά από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια στο 0,5%, θα βάλει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα φθηνού δανεισμού (LTRO), θα δοθεί δεύτερο πακέτο στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, καθώς και στήριξη στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας.

«Δεν περιμένουμε κάποια άμεση κίνηση σε ό,τι αφορά στα ευρωομόλογα ή στο καταμερισμό του χρέους. Αλλά εάν η φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες της περιφέρειας κλιμακωθεί, τότε οι αρχές της ΕΕ ίσως συμφωνήσουν σε έναν από κοινού μηχανισμό εγγύησης τον καταθέσεων, που σκοπό θα έχει να προστατεύει τις καταθέσεις απέναντι σε ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, καθώς και σε ένα σχήμα χρηματοδότησης της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Θεωρεί δε ότι με αυτά τα μέτρα, η έξοδος της Ελλάδας μπορεί να συγκρατηθεί με την έννοια ότι καμία άλλη χώρα δεν θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί.

«Αλλά πιστεύουμε ότι οι χώρες με προβλήματα στην ευρωζώνη θα έρθουν αντιμέτωπες με υψηλά επιτόκια δανεισμού, και η σχετικώς ασθενής δραστηριότητα θα οδηγήσει σε εκτίναξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και στην αύξηση του επιπέδου χρέους σε πολλές χώρες της ευρωζώνης. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, εάν συμβεί, δεν θα σημάνει και το τέλος της κρίσης της ευρωζώνης».
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα