DJ: Νέα σενάρια για μόχλευση του EFSF

Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης εξετάζουν τρόπους για να αυξήσουν, έως και πέντε φορές, στα 2,5 τρισ. ευρώ, το μέγεθος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) αναφέρουν πηγές της Ε.Ε. στο AFP, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Μια πηγή αναφέρει ότι εξετάζονται διάφορες επιλογές για τη μόχλευση του EFSF.

Μια τέτοια επιλογή είναι το ταμείο να μετατραπεί σε τράπεζα ώστε

να μπορεί να λαμβάνει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω απεριόριστων δανείων "αν και αυτή η επιλογή έχει δυσκολίες καθώς θα παραβίαζε τις συνθήκες της Ε.Ε.", αναφέρει η πηγή.

Μια δεύτερη επιλογή προβλέπει την ασφάλιση των κατόχων ομολόγων από το EFSF "μέχρι το 15% ή 20% για παράδειγμα". Σε αυτό το πλαίσιο θα καλύπτεται ένα μέρος των ζημιών σε περίπτωση αθέτησης.

Στην περίπτωση αυτή, με το EFSF να αναλαμβάνει τον ρόλο του εγγυητή, "οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι δυνατότητες παρέμβασης του Ταμείου θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν από τρεις έως πέντε φορές", όπως αναφέρει μία πηγή.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα κάλεσε τις 17 χώρες της Ευρωζώνης να ενισχύσουν το μέγεθος του EFSF. "Θα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την ικανότητα του", δήλωσε σε ομιλία του σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα