«Aνάγκη πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής»

Την ανάγκη μιας νέας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά την τρίωρη συνάντηση εφ' όλης της ύλης, που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα λέγοντας χαρακτηριστικά πως το δόγμα "ανήκομεν στη Δύση" είναι ξεπερασμένο και πλέον επικίνδυνο για τα εθνικά θέματα.


Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας το πιο επικίνδυνο για την εξωτερική πολιτική της χώρας είναι η απώλεια εδώ και δύο χρόνια, της εθνικής μας κυριαρχίας μετά τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού στο Καστελόριζο, όταν, "η χώρα εντάχθηκε στην εξαρτημένη οικονομική ζώνη από εταίρους και πιστωτές.

Παράλληλα, για ακόμα μια φορά χαρακτήρισε τις συνομιλίες των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό "δήθεν θέατρο διαπραγματεύσεων", σε μια λύση για την οποία, όπως είπε, έχουν όλοι ήδη συναινέσει για ένα δάνειο μεγαλύτερο των 130 δισ ευρώ με επώδυνες συνέπειες για τον ελληνικό λαό.

Αναφορικά με τις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, για τις οποίες έχει ήδη καταγγείλει ότι έχουν υπάρξει υπερβάσεις κατά 270% του προϋπολογισμού ο κ .Τσίπρας είπε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει και πως ελπίζει να υπάρξει κάποια στιγμή διακομματικός έλεγχος από τη Βουλή, ώστε να δοθεί τέλος σε ένα διαχρονικό καθεστώς αυθαιρεσίας".

Για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως μετά από 10 χρόνια συνεχών συνομιλιών, υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης της Βουλής για το που βρίσκονται πια οι διερευνητικές επαφές, ενώ για το όνομα της ΠΓΔΜ ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως "περιμένουμε την πρόταση του κ. Νίμιτς για ένα όνομα με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό" και μια ουσιαστική λύση μακριά από αλυτρωτισμούς.

Το ενεργειακό και οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επίσης συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου να μην αποτελέσουν εγγύηση για νέα δάνεια της χώρας, ενώ σημείωσε την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, προμήθειας πετρελαίου ακόμα και από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Από τη πλευρά του ο κ. Δήμας επεσήμανε πως έγινε μια καλή ενημέρωση σήμερα που πάντα αποτελεί τη βάση για την ευρύτατη δυνατή συναίνεση που απαιτείται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Keywords
Τυχαία Θέματα