Όχι στο δάνειο χωρίς συμφωνία με τρόικα

Σφίγγει ο κλοιός των πιέσεων γύρω από την Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι δεν θα λάβει νέα χρηματοδότηση αν δεν έρθει σε συμφωνία με την τρόικα και δεν υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Το μήνυμα αυτό απηύθυναν σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Ν. Σαρκοζί.

«Το ελληνικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί μια και καλή», δήλωσε ο κ. Σαρκοζί, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα χορηγηθούν νέα δάνεια στη χώρα αν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Η Α. Μέρκελ διεμήνυσε από την πλευρά της ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αν κυβέρνηση και τρόικα δεν έρθουν σε συμφωνία.
Οι πιέσεις για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντάθηκαν σήμερα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  καθώς ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Α. Αλταφάζ, τόνισε στη καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η Ελλάδα έχει υπερβεί τα όρια.


Νέα σύσκεψη αρχηγών για την συμφωνία


Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου με τα στελέχη της τρόικας, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη υπήρξε συμφωνία για τη διάσωση 13ου και 14ου μισθού, με αντάλλαγμα όμως την περικοπή του κατώτατου μισθού, στα επίπεδα της Πορτογαλίας, δηλ.περίπου 566 ευρώ.

Ακόμη, συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα μείωση των δημόσιων δαπανών στο 1.5% του ΑΕΠ το 2012, ήτοι κατά 3,12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι απολύσεις προσεχώς στο δημόσιο, ενώ προτείνεται ακόμη ένα νέο είδος εφεδρείας για όσους είναι κοντά στη συνταξιοδότηση.

Στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, είναι αυτό της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, αλλά και του ψαλιδίσματος ή μη και του εφάπαξ. Οι δανειστές μας ζητούν μείωση των επικουρικών κατά 25% και η κυβέρνηση αντιπροτείνει ποσοστό 15% σε βάθος διετίας. 

Keywords
Τυχαία Θέματα