Formula 1: Ο Φερστάπεν έτοιμος για τη στέψη στο Κατάρ - Πώς εξασφαλίζει τον φετινό τίτλο

Δύο εβδομάδες μετά την κατάκτηση του φετινού τίτλου κατασκευαστών από τη Red Bull Racing στην Ιαπωνία, ο Μαξ Φερστάπεν μπορεί να εξασφαλίσει και εκείνος μαθηματικά το τρίτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών στο Κατάρ το προσεχές τριήμερο - και οι πιθανότητες είναι συντριπτικά υπέρ αυτού του σεναρίου.

Το πιο πιθανό, μάλιστα, είναι να σφραγίσει το πρωτάθλημα το Σάββατο (7/10)

στον αγώνα Sprint του GP του Κατάρ, 17ου από τους 22 γύρους του φετινού πρωταθλήματος. Μετά το θρίαμβό του στη Σουζούκα -τον 13ο του φετινό- και την εγκατάλειψη του Σέρτζιο Πέρεζ, ο Ολλανδός έχει 400 βαθμούς και ο Μεξικανός 223. Κανένας άλλος οδηγός δεν έχει μαθηματικές ελπίδες.

H διαφορά Φερστάπεν-Πέρεζ, λοιπόν, είναι στους 177 βαθμούς, ενώ στους τελευταίους 6 φετινούς αγώνες ένας οδηγός μπορεί να κερδίσει κατά το μέγιστο 180 βαθμούς (καθώς πέραν των 6 GP απομένουν ακόμη και 3 Sprints).

Στο Κατάρ θα γίνει το πρώτο από τα Sprint αυτά, στα οποία οι οκτώ πρώτοι κερδίζουν από 8 μέχρι 1 βαθμό αντίστοιχα. Συνολικά ένας οδηγός μπορεί να κερδίσει στο Κατάρ κατά το μέγιστο 34 βαθμούς, και όλα αυτά σημαίνουν ότι ο Φερστάπεν θα εξασφαλίσει το πρωτάθλημα στο Κατάρ αν φύγει από τον αγώνα της Μέσης Ανατολής με προβάδισμα 146 βαθμών από τον Πέρεζ.

Συνοπτικά: Ο Μαξ Φερστάπεν μπορεί να εξασφαλίσει τον τίτλο στο Κατάρ το Σάββατο αν τερματίσει μέσα στην πρώτη εξάδα του αγώνα Sprint, ακόμα και αν ο Πέρεζ κερδίσει το Sprint αυτό. Επίσης, αν ο Φερστάπεν τερματίσει εκτός οκτάδας ή εγκαταλείψει στο Sprint, θα στεφθεί πρωταθλητής αν ο Πέρεζ δεν τερματίσει σε κάποια από τις τρεις πρώτες θέσεις του μικρού αυτού αγώνα.

Στην αμφίβολη περίπτωση που ο Πέρεζ κερδίσει το σαββατιάτικο Sprint και ο Φερστάπεν δεν σκοράρει, ο Φερστάπεν θα χρειαστεί να τερματίσει μόλις στην 8η θέση στο κυρίως GP της Κυριακής για να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα - επίσης ακόμα κι αν ο Πέρεζ κερδίσει.

Στον αγώνα της Κυριακής, εξάλλου, υπάρχει και ο βαθμός του ταχύτερου γύρου. Αν ο Πέρεζ κερδίσει το Sprint και τον αγώνα της Κυριακής και ο Φερστάπεν δεν σκοράρει στο Sprint και πετύχει τον ταχύτερο γύρο του GP, του αρκεί και η 9η θέση. Σε αυτό το σενάριο οι δύο θα έχουν την κομβική διαφορά των 146 βαθμών, αλλά ο Φερστάπεν θα στεφθεί πρωταθλητής λόγω των περισσότερων νικών που θα έχει ακόμα κι αν ο Πέρεζ κερδίσει και τα υπόλοιπα 5 GP thw sez;on.

Όλα αυτά, πάντως, φαντάζουν ως ακραία σενάρια, καθώς η φετινή ανωτερότητα του Φερστάπεν και της Red Bull RB19 τους καθιστά φαβορί για τη νίκη στο Sprint - και πόσω μάλλον να τερματίσει στην πρώτη εξάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Formula 1, Φερστάπεν, Κατάρ - Πώς,Formula 1, ferstapen, katar - pos