Ξεμένει από (δημοκρατικές) λύσεις κατά του Μαδούρο η αντιπολίτευση

18:07 2/8/2017 - Πηγή: Protagon

Οι εκλογές για τη συντακτική συνέλευση στη Βενεζουέλα -όπως και αν έγιναν και, κατά τα φαινόμενα, όχι με τον καλύτερο τρόπο- ολοκληρώθηκαν, αλλά η αντιπολίτευση στη χώρα βρίσκεται και πάλι ενώπιον ενός διλήμματος, ίσως μάλιστα μεγαλύτερου από πριν.

Τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα, όταν όλα τα νόμιμα μέτρα έχουν εξαντληθεί ή είναι ανεπαρκή λόγω των μεγάλων και μικρών εμποδίων που βάζει ο Νικολάς Μαδούρο;

Για την ακρίβεια: τι το νόμιμο μπορεί να γίνει ώστε να είναι αποτελεσματικό (αν δεχτούμε ότι ο κύριος

στόχος είναι η εναλλαγή της εξουσίας) και να μην επιδεινώσει περισσότερο τις συνθήκες σε μια σπαρασσόμενη χώρα;

Η γρήγορη απάντηση είναι: όχι πολλά. Μετά από πάνω από 100 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και μια χώρα σε κατάσταση συναγερμού, οι επιλογές είναι λίγες.

Η αντιπολίτευση απείχε από τις εκλογές, που πρακτικά ακύρωναν αυτές του 2015, εξηγώντας ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχωρίστηκαν οι περιφέρειες ευνοούσε το κυβερνών κόμμα.

Έπειτα από τις εκλογές, μια δημοκρατική λύση που θα προέλθει μέσα από τους θεσμούς απομακρύνεται όλο και περισσότερο, εξηγεί ο Guardian. Η κυβέρνηση Μαδούρο ελέγχει και τους θεσμούς όπως και τα μέσα ενημέρωσης, έμμεσα και άμεσα.

Από την άλλη πλευρά, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης δεν έχουν κοινή θέση: κάποιοι είναι υπέρ μιας πιο βίαιης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, άλλοι διστάζουν να βγουν στους δρόμους γιατί βλέπουν ότι η κατάσταση αρχίζει να κινείται όλο και περισσότερο προς τον εμφύλιο.

Χαμηλή συμμετοχή, ύποπτες διαδικασίες

Μια εικόνα για την κατάσταση στη Βενεζουέλα και τις μεθοδεύσεις της πλευράς Μαδούρο δείχνει μια πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, από το Reuters.

Εγγραφα από την εκλογική επιτροπή της χώρας, τα οποία επικαλείται το πρακτορείο, δείχνουν ότι η συμμετοχή ως το απόγευμα της Κυριακής ήταν στα 3,7 εκατ. ψηφοφόρους, αριθμός που θέτει εν αμφιβόλω τους ισχυρισμούς της κυβερνητικής πλευράς περί 8,1 εκατ. ψηφισάντων συνολικά.

Μεταφέρει ακόμη πληροφορίες για μεγάλες πιέσεις προς δημοσίους υπαλλήλους για να ψηφίσουν (με απειλές απόλυσης αν δεν το έκαναν). Για την αξιοπιστία της διαδικασίας έχει εκφράσει τις αμφιβολίες του ακόμη και ένα μέλος της εκλογικής επιτροπής, σημειώνει ακόμη το Reuters.

«Δολοφόνε Μαδούρο», γράφει το σύνθημα στον δρόμο του Καράκας. Πέρα από τα συνθήματα, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κάνει πολλά (REUTERS/Christian Veron)

Σε αυτό το πλαίσιο, η εξωτερική πίεση, που αυξάνεται με τελευταίο δείγμα τις κυρώσεις κατά του Μαδούρο, δεν αποδίδει πολλά.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών δεν έχει ενιαία γραμμή και -χρόνια τώρα- δεν έχει κινηθεί πολύ πέρα από καταδίκες και συστάσεις για όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα. Χώρες όπως η Κούβα και η Βολιβία παραμένουν στο πλευρό της Βενεζουέλας, ενώ άλλες δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής και ζητούν την απομόνωση του καθεστώτος.

Οπως και αν έχουν τα πράγματα, καμία χώρα δεν θεωρεί ακόμη την κυβέρνηση της Βενεζουέλας παράνομη, παρά την ρητορική περί «δικτάτορα Μαδούρο», που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ.

The post Ξεμένει από (δημοκρατικές) λύσεις κατά του Μαδούρο η αντιπολίτευση appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα